Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Autor: Bullio Adriana

ratingratingratingratingrating

5

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

0.5 szklanki

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

200 mililitrów

100 gramów

1 szczypta

1 szczypta

30 gramów

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odstawić na kilka minut i po tym czasie odlać sok, który się zebrał.

Krok 2

Dodać mąkę, jajka, drobno startą połowę cebuli, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką.

Krok 3

Na patelni rozgrzać olej. Masę ziemniaczaną wykładać łyżką na rozgrzany olej i równomiernie uklepywać (żeby placki nie były zbyt grube). Smażyć z dwóch stron do zrumienienia.

Krok 4

Pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Połowę cebuli pokroić w drobną kostkę.

Krok 5

Na rozgrzanym na patelni oleju zeszklić cebulę i wyciśnięty ząbek czosnku. Dodać pieczarki i smażyć przez kilka minut co jakiś czas mieszając.

Krok 6

W miseczce wymieszać fix z wodą i śmietaną.

Krok 7

Przygotowany sos dodać do pieczarek. Gotować przez chwilę, co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje.

Krok 8

Placki polać przygotowanym sosem, posypać płatkami parmezanu i posiekaną natką pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej