Placki ziemniaczane + gulasz wieprzowy z papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki ziemniaczane + gulasz wieprzowy z papryką

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

3

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2.5 szklanki

0.5 szklanki

30 dekagramów

2 sztuki

0.5 sztuki

0.5 sztuki

1 szczypta

1 łyżeczka

1 szczypta

2 sztuki

2 sztuki

4 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokroić w kostkę .Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju podsmażyć na rumiano mięso. Przełożyć do garnka , dodać pokrojoną cebulę , paprykę , ziele angielskie , liść laurowy i Delikat w płynie . Zalać wodą . Dusić mieszając 1 godzinę na małym gazie. Doprawić papryką mieloną i pieprzem . Zagęścić sos ciemną zasmażką .

Krok 2

Fix Chrupiące placki ziemniaczane wsypać do miski .Dodać jajko i 2,5 szklanki wody . Wymieszać .Zostawić na 10 minut by ciasto zgęstniało .

Krok 3

Na patelni rozgrzać olej . Na gorący kłaść łyżką porcje ciasta ( powinno wyjść ok. 20 placków z tej porcji ) - lekko spłaszczyć . Smażyć na rumiano z obu stron . Zdejmować na papierowe ręczniki kuchenne by odciekły z tłuszczu.

Krok 4

Podawać kładąc na każdym porcję gorącego gulaszu wieprzowego z papryką .Posypać posiekanym szczypiorem .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki ziemniaczane + gulasz wieprzowy z papryką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki ziemniaczane + gulasz wieprzowy z papryką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki ziemniaczane + gulasz wieprzowy z papryką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki ziemniaczane + gulasz wieprzowy z papryką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki ziemniaczane + gulasz wieprzowy z papryką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki ziemniaczane + gulasz wieprzowy z papryką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki ziemniaczane + gulasz wieprzowy z papryką   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki ziemniaczane + gulasz wieprzowy z papryką   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej