Zapiekane placki ziemniaczane pod strogonoffem
średnie
42 osoby zapisały

Składniki
800 gramów
2 sztuki
2 łyżki
3 sztuki
1 sztuka
1 szklanka
2 szklanki
2 łyżki
2 sztuki
100 gramów
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ścieramy na tarce ziemniaki, trochę je odsączamy. Ścieramy cebulę dajemy do ziemniaków, do tego wyciskamy czosnek. Wbijamy jajko, mieszamy całość, dodajemy mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz. Mieszamy. Rozgrzewamy olej smażymy porcjami duże placki.
Krok 2
Kurczaka obieramy z kości i kroimy na drobne kawałki. Pieczarki i cebule kroimy drobno i smażymy na oleju. Mieszamy z kurczakiem. Fix mieszamy z 300 ml wody, łyżką śmietany, wlewamy do mięsa i pieczarek. Dusimy razem aż trochę sos odparuje.
Krok 3
Naczynie smarujemy tłuszczem, na dno dajemy jeden duży placek, smarujemy musztarda, wykładamy farsz, przykrywamy kolejnym plackiem, smarujemy musztarda i posypujemy serem startym.
Krok 4
Zapiekamy ok 15 minut do stopienia się sera.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Fix Schab a'la stroganoff Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej