Gofry bez cukru przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gofry bez cukru

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

13

heart
230 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

50 osób wydrukowało

Pobierz pdf

185 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

2 sztuki

1 puszka

100 gramów

100 gramów

2 sztuki

150 gramów

0.5 szklanki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cytrynę umyj, spaż wrzątkiem otrzyj z niej skórkę, a następnie wyciśnij sok. Laskę wanilii rozetnij na pół po długości, wyskrob z niej pestki, goździki rozetrzyj w moździerzu na proch.

Gofry bez cukru - Krok 1

Krok 2

Fasolę odcedź, ale niedokładnie, umieść w kielichu miksera, dodaj orzechy i daktyle, sok z cytryny i zmiksuj dokładnie.

Gofry bez cukru - Krok 2

Krok 3

Daktyle z orzechami i fasolą przełóż do miski, dodaj mąkę, olej, jogurt, sodę, sól, pestki wanilii i goździki, skórkę z cytryny i dokładnie wymieszaj wraz z jajkami. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstą, ale lejąca się, w razie potrzeby wyreguluj ją dodając odrobinę wody.

Gofry bez cukru - Krok 3

Krok 4

Rozgrzej maszynę do gofrów, posmaruj ją olejem, nałóż odpowiednią ilość ciasta i piecz aż ciasto się zarumieni i łatwo będzie odchodzić od gofrownicy.

Gofry bez cukru - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do ciasta możesz dodać 2-3 łyżki kakao - wtedy gofry będą czekoladowe.

5

Opinie o przepisie

  • Monika Lemko

    Monika Lemko , 30.06.2021

    TAK. kolejna propozycja na słodkie smakołyki, ale bez cukru, biała fasola najlepsza na takie wypieki, sama w sobie jest słodka, wiec to idealny zamiennik cukru. Dużo smaków i aromatów w gofrach, które kojarzą się z wakacjami.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 29.06.2021

    TAK* Bardzo gofry lubię jeść wszelakie, nawet bez cukru takie! Bo na gofrze ląduje bita śmietana oraz cząstki słodkiego banana!!!! Super się to smakiem komponuje, czasem gorzką czekoladą dekoruję!!! Czasem się sztachnę na mąkę migdałową, wtedy mam wersję gofra zdrową!!! Z czym najchętniej gofry zajadacie, jakiej wersji na MAXa punkty dacie? Może z frużeliną lub z kompotu owocami, a może z prażonymi orzechami!!!??? Takie pyszności i tyle wyboru, w sam raz na poprawę humoru :) Smacznego!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 16.06.2021

    Tak. Hola! Hola! Jak wakacje - to na gofry pora! Ponieważ EKSPERYMENT w kuchni to moje imię drugie, zaraz powiem Wam, co w mej wersji gofra lubię. Mąkę z amarantusa – mąką kasztanową zastępuję, bo ona sama w sobie ma słodkawy posmak… który kocham, a deser niczym z najprawdziwszym cukrem smakuje. Oprócz tego połowę fasoli, marchewką startą na drobnych oczkach podmieniam i tym sposobem przepis modyfikuję. Zdrowa, FIT i w dodatku pyszna wersja gofrów bez cukru spogląda na mnie czule ❤

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 03.06.2021

    TAK. Gofry bez cukru - idealna propozycja dla tych, którzy starają się dbać o zdrowie (w tym mnie)! Zamiast mąki z amarantusa dodam kokosowej, gdyż łatwiej będzie mi ją dostać w sklepie. Użyję swoich ulubionych orzechów brazylijskich. Zamiast jogurtu naturalnego tam serek mascarpone. Zapowiada się zdecydowanie pyszny podwieczorek! Małe co nieco dla łasucha takiego jak ja! 

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Gregorek

    Andrzej Gregorek , 25.03.2021

    Całkiem spoko

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gofry bez cukru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gofry bez cukru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gofry bez cukru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gofry bez cukru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gofry bez cukru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gofry bez cukru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gofry bez cukru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gofry bez cukru - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gofry bez cukruGofry bez cukru

W zależności od kuchennego sprzętu i inwencji kucharza na talerzach mogą pojawiać się gofry prostokątne i okrągłe. Bardzo fotogeniczne są przysmaki przypominające serca. Podobnie zresztą jak specjały przygotowywane w specjalnych formach, dzięki którym przyjmują kształty zwierząt, roześmianych buziek lub bohaterów ulubionych bajek. W gofrach niezmienne powinny jednak pozostać: chrupiąca skórka i puszyste wnętrze. Jak tego dokonać? Udowadniamy, że niezwykle przydatna w tym celu będzie biała fasola.

Dla kogo?

W ostatnich dniach brakuje natchnienia w kuchni? A może znudziły Was już sprawdzone, znane na wylot przepisy? Uznajcie gofry bez dodatku cukru za powiew świeżości.

Na jaką okazję?

Słodkie śniadanie to nie tylko drożdżówka kupowana w biegu. W najbliższy weekendowy poranek przygotujcie gofry dla całej rodziny.

Czy wiesz, że?

Pierwowzór gofrów przygotowywano już w starożytnej Grecji. Dziś szczególnym uznaniem cieszą się we Francji, Belgii, Niemczech oraz Stanach Zjednoczonych.

Dla urozmaicenia:

Dzięki kardamonowi gofry zyskają jeszcze głębszy, korzenny smak.