
Składniki
10 sztuk
120 gramów
500 mililitrów
1 sztuka
1 łyżeczka
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do naczynia miksującego włóż pistacje. Zmiel 10s.obr. 7.
Krok 2
Dodaj żółtka, cukier, miąższ z wanilii, imbir i wlej śmietankę. Mieszaj 10s/obr. 5, a następnie 8 min/85C/obr. 2
Krok 3
Gotowy krem wylej do porcelanowych foremek od kremu brulle. Naczynka umieść na głębokiej blaszce z piekarnika, wlej do połowy wysokości ciepłą wodę i piecz w 130 stopniach przez ok 1h. Po tym czasie sprawdź czy krem się ściął. Ewentualnie przedłuż pieczenie o kolejne 10-15 minut.
Krok 4
Upieczone brulee dobrze wystudź. Po wierzchu posyp cukrem, opal palnikiem gazowym i podawaj.

Dobra rada:
Brulee możesz udekorować świeżą truskawką, miętą i orzeszkami pistacjowymi.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pistacjowy Crème brulee
Gdy słyszy się o crème brûlée, od razu przed oczami staje wykwintny deser, podawany w najlepszych restauracjach. Mimo reputacji wyszukanego specjału, jego przygotowanie wcale nie jest kłopotliwe i poradzi sobie z nim nawet początkujący cukiernik. W naszym przepisie waniliowy smak crème brûlée został uzupełniony pistacjami.
Dla kogo?
Pistacjowy crème brûlée przypadnie do gustu osobom, które lubią niebanalne rozwiązania w kuchni. Dla niecierpliwych kucharzy jedynym wyzwaniem będzie czas oczekiwania na degustację, ponieważ pistacjowy deser spędzi w piekarniku około 1 godziny.
Na jaką okazję?
Nadaje się idealnie na wszelkie święta i uroczystości. Pistacjowy crème brûlée pięknie wygląda w porcelanowych naczyniach, a smakuje? Cóż, to będzie niezapomniana uczta.
Czy wiesz, że?
Powszechnie deser crème brûlée uważany jest za francuski wynalazek. Jego ślady pojawiają się również w kuchniach portugalskiej, hiszpańskiej i angielskiej.
Dla urozmaicenia:
Pistacjowy crème brûlée można dodatkowo urozmaicić domową konfiturą lub świeżymi owocami, np. malinami lub borówkami.