
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
60 gramów
300 gramów
6 sztuk
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój na mniejsze kawałki i włóż do zamrażalnika na 2h.
Krok 2
Ser pokrój na mniejsze kawałki i włóż do naczynia miksującego. Zmiel 10s/obr.5. Przełóż ser do oddzielnej miski.
Krok 3
Cebulę przekrój na pół i włóż do naczynia miksującego. Zmiel 5s/obr.5. Przełóż ser do oddzielnej miski.
Krok 4
Lekko zmrożone mięso włóż do naczynia miksującego i zmiel 10s/obr.6. Dodaj do mięsa ser, cebulę, przyprawy Knorr, Fix Knorr, igiełki rozmarynu, musztardę, sos Worcestershire, 80ml wody oraz bułkę tartą. Wymieszaj 1min/obroty wsteczne/obr.2
Krok 5
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni z funkcją grilla. Zwilżonymi dłońmi uformuj z mięsa pulpety wielkości mniej więcej piłeczki od ping-ponga i ułóż w brytfance.
Krok 6
Pieczarki i szalotkę przekrój na pół. Dodaj do brytfanki z mięsem. Całość skrop oliwą i piecz przez ok 15-20 minut aż mięso zrobi się dobrze rumiane i lekko się skarmelizuje. Podawaj z ziemniaczanym puree oraz powstałym w trakcie pieczenie sosem.

Dobra rada:
Doskonałym dodatkiem będzie również świeża zielona sałatka.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Soczyste Kotlety Mielone Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekana wołowina po angielsku
Wołowina cieszy się opinią mięsa wykwintnego. Nie jest to jednak powód, by jeść ją tylko od święta. Nasz przepis na zapiekaną wołowinę po angielsku udowadnia, że nie wymaga ona długiego duszenia czy skomplikowanej obróbki, by zachwycała smakiem i soczystością.
Dla kogo?
Sprawę przygotowania posiłku lubicie załatwiać szybko i sprawnie? Zapiekana wołowina okaże się Waszym wiernym sprzymierzeńcem.
Na jaką okazję?
Świąteczny obiad nie musi oznaczać nieśmiertelnego schabowego. Miłośnicy mięsnych smaków z dużym entuzjazmem powitają na talerzach zapiekaną wołowinę po angielsku podaną w formie kształtnych pulpetów.
Czy wiesz, że?
Pierwsza receptura użytego w przepisie na pieczoną wołowinę sosu Worcestershire powstała w Wielkiej Brytanii w latach 30. XIX wieku.
Dla urozmaicenia:
Zapiekaną wołowinę po angielsku podawajcie z pieczonymi ziemniakami, kuskusem lub dowolnym rodzajem kaszy.