Key Lime Pie czyli Tarta Limonkowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Key Lime Pie czyli Tarta Limonkowa

Autor: Gabriela Żurkowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

70 gramów

150 gramów

3 sztuki

1 słoik

2 łyżeczki

4 sztuki

400 mililitrów

0.5 opakowania

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 160st.C. Formę do tarty posmarować tłuszczem.

Krok 2

Masło stopić w rondelku, dorzucić do niego pokruszone herbatniki i wymieszać, juz nie podgrzewając. Mieszankę przełożyć do formy i rozprowadzić po całej. Docisnąć do dna i wstawić do piekarnika. Piec 10 minut.

Krok 3

Żółtka wymieszać na jednolitą masę, dolać mleko skondensowane i połączyć składniki. Dodać do nich drobno startą skórkę z limonki i wyciśnięty sok, a następnie miksować przez 5 minut.

Krok 4

Nadzienie przełożyć do formy ze spodem i piec przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika, poczekać aż ostygnie i wstawić do lodówki na parę godzin (najlepiej na noc).

Krok 5

Śmietankę ubić z cukrem pudrem i wykładać według upodobania na wierzch ciasta. Na koniec udekorować tartę wiórkami z czekolady.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Key Lime Pie czyli Tarta Limonkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Key Lime Pie czyli Tarta Limonkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Key Lime Pie czyli Tarta Limonkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Key Lime Pie czyli Tarta Limonkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Key Lime Pie czyli Tarta Limonkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Key Lime Pie czyli Tarta Limonkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Key Lime Pie czyli Tarta Limonkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Key Lime Pie czyli Tarta Limonkowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
16 osób ogląda przepis:
Sałatka Królewska
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej