
Składniki
1 sztuka
250 gramów
1
1 sztuka
1 sztuka
30 gramów
0.5 sztuki
30 gramów
50 gramów
50 gramów
50 gramów
1 sztuka
2 ziarna
10 ziaren
2 ziarna
2 łyżeczki
1 łyżka
1 łyżka
2 łyżki
4 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do krwi dodaj szczyptę soli oraz ocet, dolej miód. Tak przygotowaną krew ubij trzepaczką. Musi pozostać płynna. Do krwi wsyp miodownik i poczekaj, aż rozmięknie.
Krok 2
Mięso i podroby opłucz i zalej 1,5 l wody. Cebulę opal nad ogniem, włoszczyznę obierz, umyj i dołóż do mięsa. Dodaj Bulionetkę Knorr oraz ziele angielskie, liść laurowy, majeranek i pieprz. Gotuj do miękkości.
Krok 3
Umyte owoce zalej 1 szklanką wody, dodaj rodzynki, goździk i zagotuj. Gotowy mięsny wywar przecedź, połącz z wywarem z owoców i przestudź. Dodaj sok wiśniowy.
Krok 4
Przestudzony wywar dodawaj stopniowo do krwi ciągle mieszając. Warzywa z rosołu pokrój w cienkie paseczki, mięso i podroby w kostkę. Wraz z owocami dodaj do zupy. Zagotuj mieszając co chwila, uważając aby zupa nie zwarzyła się.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Czernina
Ta wywodząca się z kuchni polskiej zupa jest słodko-kwaśna, ma wyrazisty mięsny smak i wiele aromatycznych dodatków, takich jak: warzywa, suszone owoce (gruszki, jabłka, śliwki), przyprawy oraz zioła. Proces jej przygotowania jest dość czasochłonny, ale jeśli chcesz przyrządzić to bogate w składniki danie, pomoże Ci w tym poniższy przepis. Łącząc ze sobą poszczególne wywary (z mięsa i suszonych owoców) z pozostałymi częściami dania, czyli z sokiem wiśniowym oraz krwią kaczki z octem, miodem i miodownikiem, trzeba uważać, by zupa się nie zwarzyła. Zatem przestudzony wywar dodawaj powoli i stopniowo do krwi kaczki, ciągle mieszając. Do czerniny podaje się różnego rodzaju kluski, mogą być to np. kluski lane albo ziemniaczane. Danie dobrze komponuje się też z makaronem, pyzami, gotowanymi ziemniakami lub kromkami wiejskiego chleba. Ze względu na dużą ilość warzyw i mięsa, zupa ta może stanowić samodzielne danie obiadowe. Zapoznaj się z naszym przepisem na tę pyszną i oryginalną staropolską potrawę.