Śródziemnomorska sałatka ziemniaczana z bufala | Przepisy.pl pixel

Śródziemnomorska sałatka z mozzarellą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

heart
537 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

272 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

595 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

250 gramów

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

50 mililitrów

500 gramów

1 opakowanie

3 sztuki

1 sztuka

125 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i osusz warzywa. Cukinię, zielone szparagi i paprykę pokrój na kawałki o podobnej wielkości od 2 do 3 cm. Warzywa rozłóż na blasze z piekarnika wyłożonej pergaminem, skrop delikatnie oliwą i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Krok 2

Warzywa wstaw do nagrzanego do 200⁰C piekarnika na 12 minut. Upieczone warzywa wyjmij z piekarnika i przestudź.

Krok 3

Pomidory przekrój na pół, porwij mozzarellę na mniejsze kawałki, chleb pokrój w grubą 1 cm kostkę, a czosnek rozetrzyj na miazgę. Połącz z kilkoma łyżkami oliwy i wymieszaj z pokrojonym pieczywem. Rozłóż na blasze i upiecz w piekarniku na złoty kolor.

Krok 4

W międzyczasie przygotuj aromatyczny sos sałatkowy. W tym celu w odpowiedniej miseczce wymieszaj sok wyciśnięty z cytryny (trzy łyżki), trzy łyżki oliwy, łyżkę wody oraz Sos sałatkowy Knorr.

Krok 5

Upieczone warzywa, porwane liście bazylii, sałatę, pomidory i mozzarellę wymieszaj w sosie, nałóż do odpowiednich talerzy i posyp po wierzchu grzankami z chleba.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do sałatki możesz dodać zielone lub czarne oliwki oraz dowolne orzechy. W ten smaczny sposób zjesz aż 370 g warzyw.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śródziemnomorska sałatka z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śródziemnomorska sałatka z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śródziemnomorska sałatka z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śródziemnomorska sałatka z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śródziemnomorska sałatka z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śródziemnomorska sałatka z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śródziemnomorska sałatka z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śródziemnomorska sałatka z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śródziemnomorska sałatka z mozzarelląŚródziemnomorska sałatka z mozzarellą

Umyj i osusz warzywa. Cukinię, zielone szparagi i paprykę pokrój na kawałki o podobnej wielkości od 2 do 3 cm. Warzywa rozłóż na blasze z piekarnika wyłożonej pergaminem, skrop delikatnie oliwą i dopraw do smaku solą i pieprzem.