
Składniki
1 opakowanie
1 sztuka
3 łyżki
2 słoiki
6 sztuk
100 gramów
6 sztuk
100 gramów
1 sztuka
2 łyżki
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj sos sałatkowy - w tym celu wymieszaj wyciśnięty z cytryny sok z oliwą i sosem sałatkowym Knorr.

Krok 2
Awokado przetnij wzdłuż na pół i łyżką delikatnie wydrąż miąższ, zachowaj skorupkę. Miąższ pokrój w kostkę o grubości 2 cm. Pomidory przekrój na pół, czerwona cebule obierz i pokrój w cienkie półplastry, a nasiona dyni upraż na patelni.

Krok 3
Jaja przepiórcze ugotuj na twardo, obierz i przekrój na pół. Tuńczyka przełóż z puszki, odciśnij z zalewy i delikatnie pokrusz na mniejsze kawałki.

Krok 4
W misce wymieszaj rukolę, kawałki awokado i tuńczyka, czerwoną cebulę, pomidorki. Sałatkę nałóż do łupin z awokado. Udekoruj ją jajkami i czarnymi oliwkami, posyp delikatnie pestkami dyni i polej obficie przygotowanym dresingiem.


Dobra rada:
Aby sałatce z tuńczykiem w awokado nadać ostrego smaku, dodaj kawałek ostrej papryki chili.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy z gorczycą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z tuńczykiem w awokado
Awokado jest nie tylko smacznym składnikiem sałatek, ale daje też możliwość ich atrakcyjnego podania. Wystarczy, że wydrążysz jego miąższ, nie naruszając skórki, a otrzymasz rodzaj miseczki, do której możesz nałożyć porcję przygotowanej potrawy. Połącz pokrojone w kostkę awokado z rukolą, czerwoną cebulą, pomidorkami koktajlowymi i odciśniętym z zalewy tuńczykiem z puszki, a następnie umieść wszystkie składniki w łupinach awokado. Całość polej sosem ziołowo-koperkowym z gorczycą. Na wierzchu ułóż połówki ugotowanych jajek przepiórczych, kilka plastrów oliwek i prażone pestki dyni. W ten sposób uzyskasz apetycznie wyglądające danie, które będzie dobrą propozycją na przekąskę podczas przyjęcia. Do sałatki z tuńczykiem w awokado serwuj grillowaną bagietkę albo tartinki z serem pleśniowym lub mozzarellą oraz pomidorami. Możesz też posypać każdą porcję płatkami parmezanu. Przekonaj się, jak łatwo da się odmienić swój codzienny jadłospis. Przygotuj efektowną sałatkę z tuńczykiem w awokado według tego przepisu.