Sałatka z pomidorów i awokado przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z pomidorów i awokado

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

heart
213 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

537 osób wydrukowało

Pobierz pdf

903 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

200 gramów

2 sztuki

200 gramów

200 gramów

1 sztuka

1 pęczek

3 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce pomieszaj sok wyciśnięty z cytryny, oliwę z oliwek oraz sos sałatkowy Knorr. Biały ser zetrzyj na tarce lub pokrusz, połącz z roztartym na miazgę czosnkiem, czarnym grubo mielonym pieprzem oraz pokrojoną bazylią.

Sałatka z pomidorów i awokado - Krok 1

Krok 2

Pomidory i obrane awokado pokrój w grube plastry. Układaj je na dużym okrągłym talerzu na przemian.

Sałatka z pomidorów i awokado - Krok 2

Krok 3

Po wierzchu pomidorów rozłóż sałatę rukolę, całość dokładnie polej sosem sałatkowym, a z wierzchu posyp białym serem.

Sałatka z pomidorów i awokado - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do pomidorów można dodać czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie plastry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z pomidorów i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z pomidorów i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z pomidorów i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z pomidorów i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z pomidorów i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z pomidorów i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z pomidorów i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z pomidorów i awokado - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z pomidorów i awokadoSałatka z pomidorów i awokado

Sałatka z soczystych pomidorów i kremowego awokado będzie znakomitym uzupełnieniem obiadu lub smaczną kolacją. Przygotujesz ją dość szybko z zaledwie kilku składników: pomidorów – żółtych śliwkowych i malinowych, awokado, rukoli, chudego sera białego, czosnku oraz przypraw. Warzywa i owoc pokrój w grube plastry i poukładaj naprzemiennie na dużym półmisku. Na środku ułóż rukolę i polej całość ziołowym sosem sałatkowym z trybulą. Wierzch potrawy posyp startym białym serem zmieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, świeżą bazylią i zmielonym czarnym pieprzem. Jeśli chcesz, by smak potrawy był bardziej pikantny, możesz też użyć odrobiny chili. Sałatka z pomidorów i awokado będzie wyśmienita również posypana prażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Podawaj ją jako samodzielne danie – solo, ze świeżym pieczywem albo grzankami ziołowymi. W roli dodatku sprawdzi się szczególnie w potrawach mięsnych z grilla. Przygotuj tę pyszną, pełną koloru przekąskę i podawaj ją na wiele okazji. Do dzieła!