Sałatka śródziemnomorska z ryżem – przepis | Przepisy.pl pixel

Sałatka śródziemnomorska z ryżem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

78

heart
1118 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2563 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2888 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 opakowanie

2 sztuki

10 sztuk

2 łyżki

1 sztuka

4 łyżki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych, umyj i pokrój w kostkę. Ryż ugotuj.

Sałatka śródziemnomorska z ryżem  - Krok 1

Krok 2

Kapary odcedź z zalewy, oliwki pokrój w plasterki, a cebulkę w drobną kostkę.

Sałatka śródziemnomorska z ryżem  - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z Majonezem Hellmann's Light i posiekanym koperkiem.

Sałatka śródziemnomorska z ryżem  - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i podawaj. Do sosu sałatkowego możesz dodać sok z połowy cytryny. Sałatka będzie dobrze smakować z tuńczykiem lub wędzonym łososiem.

Sałatka śródziemnomorska z ryżem  - Krok 4
19

Opinie o przepisie

  • Zdzisława Wozniak

    Zdzisława Wozniak , 07.03.2017

    Zachęca do zrobienia i akurat maam ryz ugotowany.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Woźniak

    Tomasz Woźniak , 31.12.2016

    Smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Peti No

    Peti No , 17.04.2016

    Wypróbuję napewno smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Wituska

    Małgorzata Wituska , 16.04.2016

    JUŻ JESTEM GŁODNA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Żuk

    Danuta Żuk , 16.04.2016

    Czemu nie, chetnie, ale nich ktos zrobi!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Mazurek

    Ewa Mazurek , 16.04.2016

    Uwielbiam ja, pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Wlodarczyk

    Henryk Wlodarczyk , 16.04.2016

    Ale nie w wydaniu na kolacje w "Torzymiu" !!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Jankowska

    Jadwiga Jankowska , 16.04.2016

    Bardzo smaczna próbowałam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniela Kawiecka

    Daniela Kawiecka , 16.04.2016

    Oj!!.Chętnie bym ją spróbowała,ale zawsze najlepiej mi smakuje jak ktoś mi zrobi.Mogła by być nawet zupa kartoflanka okraszona smażonymi skwarkami i cebulą.Pychotka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Czarnecki

    Leszek Czarnecki , 16.04.2016

    Smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Pietras

    Anna Pietras , 16.04.2016

    Mniam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirka Orlon

    Mirka Orlon , 16.04.2016

    Ja o leci myslę przez cały rok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Małgorzata Lubowieccy

    Bogdan Małgorzata Lubowieccy , 16.04.2016

    Cześć ja lubię bardzo pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Pawlik

    Elzbieta Pawlik , 16.04.2016

    lubie to

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kwietniewska

    Anna Kwietniewska , 16.04.2016

    JESTEM NA DIECIE- MAGE W USA..taka lekka kolacja może być dopiero w niedziele,smacznego...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof  Brodnicki

    Krzysztof Brodnicki , 15.04.2016

    Wyśmienita :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Humeniuk

    Krystyna Humeniuk , 31.01.2016

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sara Sarowska

    Sara Sarowska , 23.12.2015

    Pychotka!Mniam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Bugajewska

    Aneta Bugajewska , 03.11.2015

    pychotka :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka śródziemnomorska z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka śródziemnomorska z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka śródziemnomorska z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka śródziemnomorska z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka śródziemnomorska z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka śródziemnomorska z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka śródziemnomorska z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka śródziemnomorska z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka śródziemnomorska z ryżem Sałatka śródziemnomorska z ryżem

W kuchni śródziemnomorskiej połączenie ryżu z oliwkami i ziołami jest bardzo popularne. Nasza sałatka śródziemnomorska z ryżem skrywa jeszcze paprykę czerwoną, słone kapary i cebulę, a całość skąpana jest w smacznym dressingu ziołowo-koperkowym. To świetny pomysł na prosty i szybki w przygotowaniu obiad, kolację lub na imprezową przekąskę. Podaj ją solo lub jako dodatek do obiadu, np. grillowanych czy smażonych ryb. W tej sałatce najlepiej sprawdzi się ryż długoziarnisty, który po ugotowaniu nie będzie się sklejał. Jeżeli preferujesz bardziej wyraziste smaki, wykorzystaj oliwki zielone, a jeśli wolisz coś bardziej delikatnego – czarne. Możesz wymieszać także oba rodzaje. Wedle uznania – sałatkę możesz wzbogacić cienko pokrojoną bulwą kopru włoskiego (fenkuła) lub suszonymi pomidorami. Ozdób ją szczytami świeżego koperku.