Sałatka z kaszą bulgur i suszonymi pomidorami
z ciecierzycą, oliwkami i granatem
łatwe
1132 osoby zapisały

Składniki
250 gramów
1 sztuka
0.5 opakowania
1 sztuka
1 sztuka
800 gramów
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
1 pęczek
20 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę bulgur ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta z dodatkiem kostki Knorr.
Krok 2
Cebulkę oraz szczypior z dymki pokrój drobno. Czosnek zetrzyj na drobnej tarce, a zioła i chilli posiekaj.
Krok 3
Obie papryki oraz pomidora pokrój w kostkę.
Krok 4
Owoc granatu obierz i wytrząśnij pestki do miseczki.
Krok 5
Ugotowaną i odcedzoną kaszę bulgur przełóż do dużej miski. Dodaj przygotowane wcześniej składniki, odcedzoną ciecierzycę, oliwę, sok z cytryny oraz przyprawę Bałkańską Knorr. Całość dokładnie wymieszaj. Od razu podawaj.

Dobra rada:
Do sałatki możesz również dodać czarną lub czerwoną fasolę z puszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kaszą bulgur i suszonymi pomidorami
Sałatka z kaszy bulgur i pomidorów to prawdziwe bogactwo witamin! Zawiera dużo warzyw i sprawdzi się nie tylko jako tradycyjna sałatka, ale też jako główne danie. Koniecznie wypróbuj i zachwyć się niecodziennym połączeniem smaków.
Dla kogo?
Sałatka z kaszą bulgur i suszonymi pomidorami to obowiązkowy przepis dla wegetarian. Każdy powinien jej spróbować!
Na jaką okazję?
Na każdy dzień! Śniadanie, obiad, kolacja – ta sałatka nieraz uratuje Cię z opresji.
Czy wiesz, że?
Bulgur to kasza z ziaren pszenicy. Słynna w kuchni tureckiej i coraz popularniejsza w Polsce. W daniach możesz używać jej zamiennie z ryżem i kuskusem.
Dla urozmaicenia
Jeszcze więcej warzyw? Proszę bardzo! Dodaj do sałatki z kaszy bulgur czerwoną fasolę z puszki i ciesz się nowym smakiem.