Sałatka "Szefa" z kapusty pekińskiej
łatwe
2851 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
3 łyżki
3 łyżki
80 gramów
60 gramów
4 sztuki
0.5 pęczka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę pekińską poszatkuj. Ogórka konserwowego pokrój w kostkę, a cebulę drobno posiekaj. Przełóż wszystko do miski.

Krok 2
Paprykę, ser żółty i szynkę pokrój w paski. Jaja obierz i pokrój w kostkę. Dodaj wszystko do miski z kapustą.

Krok 3
Przygotuj sos sałatkowy. Wymieszaj zawartość opakowania Knorr z majonezem, chrzanem i ketchupem. Wymieszaj sałatkę z sosem. Podawaj posypaną grzankami.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka "Szefa" z kapusty pekińskiej
Pyszna, szybka, oryginalna i aromatyczna – tak w skrócie można scharakteryzować sałatkę, którą wam dziś prezentujemy. Sałatka szefa z kapusty pekińskiej łączy w sobie to, co najważniejsze w tego rodzaju daniach, czyli łatwość przyrządzenia i oryginalny smak. Produkty niezbędne do przygotowania posiłku bez trudu kupicie w każdym sklepie spożywczym, dzięki czemu sałatkę możecie serwować niemal zawsze. Dodatek grzanek sprawia, że sałatka może być daniem samym w sobie lub też uzupełnieniem innych posiłków. Smacznego!
Dla kogo?
Sałatka z kapusty pekińskiej to propozycja dla osób zabieganych, które nie poświęcają zbyt dużo czasu aktywnościom kulinarnym.
Na jaką okazję?
Sałatka z kapustą pekińską sprawdzi się praktycznie zawsze. Możecie przygotować ją na śniadanie, jako przekąskę, przystawkę lub dodatek do obiadu. Organizując imprezę, nie zapomnijcie o tym przepisie – przyda się na pewno!
Czy wiesz, że?
Kapusta pekińska pojawiła się na stołach niemal wszystkich krajów za sprawą Chińczyków i Japończyków. To oni rozsławili to warzywo, które dziś uprawiane jest w wielu miejscach na świecie. Kapusta ma także swój pomnik, znajdujący się w chińskim mieście Suzhou.
Dla urozmaicenia:
Sałatka z kapustą pekińską to także doskonała propozycja na drugie śniadanie w pracy. Gotowy sos przelejcie do osobnego pojemnika, a warzywa wymieszajcie z nim tuż przed jedzeniem. Dzięki temu prostemu zabiegowi sałatka zachowa swą chrupką strukturę.