Składniki
200 gramów
1 sztuka
0.5 szklanki
2 sztuki
4 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozmroź krewetki i odsącz na papierowym ręczniku. Czosnek drobno posiekaj. Na rozgrzanej łyżce oliwy zeszklij czosnek, dodaj krewetki, delikatnie dopraw je solą i sokiem z cytryny. Odstaw do przestudzenia.

Krok 2
Umyj i osusz sałatę, porwij w mniejsze kawałki.

Krok 3
Pokrój pomidory w cząstki, oliwki pokrój w plasterki.

Krok 4
Wymieszaj Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr z wodą i połącz z 3 łyżkami oliwy.

Krok 5
Sałatę, krewetki, oliwki i pomidory przełóż do salaterki, sałatkę polej sosem i wymieszaj.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z krewetek - VIDEO
Pełna koloru sałatka z krewetek przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom owoców morza. Jest prosta w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo efektowna. Krewetki w tym wydaniu są wyjątkowo delikatne, a jednocześnie mają wyrazisty smak, głównie dzięki przysmażeniu ich na oliwie razem z czosnkiem i sokiem z cytryny. Po połączeniu ich z mieszanką chrupiących, świeżych sałat, pokrojonymi w cząstki pomidorami oraz czarnymi oliwkami, tworzą doskonałą kompozycję i efektownie prezentują się na talerzu, np. podczas przyjęcia. Sałatkę z krewetek podawaj z sosem koperkowo-ziołowym na bazie oliwy z oliwek oraz ziół. Możesz ją serwować udekorowaną liśćmi bazylii, pomidorkami koktajlowymi czy oregano. Jako dodatek podaj chrupiącą bagietkę, wytrawne paluchy z ciasta francuskiego lub razowe pieczywo. Danie sprawdzi się nie tylko jako wykwintna kolacja, ale także jako imprezowa przekąska. Wypróbuj nasz przepis na tę pyszną sałatkę z owocami morza w roli głównej! Sprawdź, jak smakuje i koniecznie podziel się z nami swoją opinią.