Przepisy z sałatą
193 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej
Sałata
Oto warzywo, które zasługuje na odegranie w kuchni dużo większej roli niż tylko uzupełnienie bułki z masłem, szynką i serem. Choć w kanapkach sałata sprawdza się bardzo dobrze, warto dodać im odrobinę finezji. Dzięki sałacie z odpowiednimi dodatkami najzwyklejsza kromka zamieni się w cieszący oko i podniebienie posiłek. Będzie fantastyczną podstawą większości warzywnych i warzywno-owocowych kompozycji sałatkowych. Pora w pełni docenić jej atuty!
Dla kogo?
Improwizacja to Wasza ulubiona technika kulinarna? Wobec tego bez sałaty ani rusz. Liści nie trzeba kroić jak od linijki. Najlepiej wyglądają porwane rękami, więc możecie pozwolić sobie na artystyczny nieład w potrawach. Przekonacie się, jak szybko można przyrządzić zjawiskową sałatkę z serem pleśniowym i suszonymi pomidorami oraz niezwykłe kanapki z szynką parmeńską, parmezanem, pomarańczą i rozmarynem. Sałata jest idealnym tłem dla różnokolorowych dodatków.
Na jaką okazję?
Umycie i podzielenie sałaty nie wymaga szczególnej koncentracji, więc smaczny posiłek przygotujecie nawet wtedy, gdy nie macie wielkiej ochoty na gotowanie. Zdarzają się takie dni, kiedy wszystko idzie jak po grudzie… Te drobne niepowodzenia zrekompensuje udany obiad. Grunt, by mieć pod ręką sałatę, awokado, grillowanego kurczaka, oliwki, ser feta, pieczoną paprykę albo pastę jajeczną. Wykorzystajcie to, co zostało w zapasach. Z sałatą nic się nie zmarnuje!
Czy wiesz, że?
Sałata doskonale smakuje z sosem majonezowym, jogurtowym, musztardowo-miodowym, winegretem. Najważniejsze jest dodanie go nie wcześniej niż 15 minut przed planowanym posiłkiem. W tym czasie smaki zdążą się wymieszać, ale liście sałaty nie stracą swojej atrakcyjnej faktury i nie zwiotczeją.
Dla urozmaicenia:
Istnieje wiele odmian sałaty, które wzbogacą każdy jadłospis. Sałata masłowa ma bardzo miękkie i delikatne liście. Radicchio zachwyca bordowo-białą barwą. Długie, pomarszczone liście sałaty rzymskiej cechują się słodkim posmakiem. To dopiero początek – na degustację czekają także endywia i cykoria.