
Składniki
3 sztuki
1 opakowanie
50 gramów
0.5 sztuki
1 sztuka
4 łyżki
3 łyżki
0.25 łyżeczki
1 szczypta
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij przygotowanie sałatki orientalnej od sosu. Przygotuj kubek, miskę lub miarkę kuchenną. Wsyp do niej zawartość opakowania Sosu sałatkowego greckiego Knorr. Połącz go z 3 łyżkami soku z limonki, posiekaną papryczką chilli, szczyptą świeżo startego imbiru oraz 3 łyżkami oleju sezamowego. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i odstaw naczynie na potem.

Krok 2
Awokado przekrój wzdłuż na pół, ostrym nożem. Wyjmij z niego pestkę, wydrąż miąższ owocu i przełóż na deskę do krojenia. Następnie pokrój go w paski.

Krok 3
Do następnego kroku będą ci potrzebne dwie patelnie – grillowa i zwykła. Rozgrzej na grillowej patelni łyżkę oleju i przejdź do przygotowania cukinii. Pokrój połowę warzywa w plastry (nie musisz obierać go ze skóry), potem zgrilluj na patelni. W tym czasie zajmij się także sezamem. Rozgrzej zwykłą patelnię bez oleju, następnie wsyp na nią 4 łyżki sezamu. Praż go, aż nabierze złotego koloru. Na koniec pokrój 50 gramów wędzonego łososia w cienkie plastry.

Krok 4
Przygotuj półmisek, na którym chcesz zaserwować orientalną sałatkę. Rozłóż na nim kilka garści rukoli. Na wierzchu ułóż kawałki awokado, zgrillowaną cukinię oraz plastry łososia.

Krok 5
Sałatkę orientalną polej przygotowanym wcześniej sosem i wymieszaj składniki. Posyp ją z wierzchu sezamem i podawaj.


Dobra rada:
Orientalna sałatka będzie dobrze smakować także wtedy, gdy zamienisz łososia na grillowaną pierś kurczaka.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Orientalna sałatka
Pachnąca imbirem orientalna sałatka łączy smak wędzonego łososia i przypraw z kremowym awokado i soczystą grillowaną cukinią. O wyrazistości potrawy decyduje sos sałatkowy truskawkowy z chili, przygotowany na bazie oleju sezamowego i soku z limonki, z dodatkiem posiekanej świeżej papryczki chili oraz startego imbiru. Z dressingiem świetnie komponuje się awokado – wydrąż jego miąższ i pokrój w plastry, a cukinię przygotuj na grillu. Ułóż ją razem z awokado na liściach rukoli i dołącz do nich pokrojonego w plastry łososia. Polaną sosem sałatkę posyp prażonym sezamem – możesz wykorzystać zarówno biały, jak i czarny.
Dla kogo?
Ta orientalna sałatka to znakomita propozycja na przekąskę – szczególnie dla osób, które lubią oryginalne warzywne kompozycje smakowe. Nadaje się świetnie do spakowania w lunch box i zabrania do pracy.
Na jaką okazję?
Masz ochotę przyrządzić na kolację orientalne danie, które posmakuje nie tylko tobie, ale i twoim przyjaciołom lub bliskim? Koniecznie skorzystaj z naszego przepisu i przekonaj się, jak wspaniale smakuje ta sałatka.
Czy wiesz, że?
Chcesz, aby smak sałatki orientalnej był jeszcze pikantniejszy? Nie musisz dodawać do niej chili – wystarczy… Przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dla urozmaicenia:
Jeżeli chciałbyś skorzystać z przepisu, ale nie przepadasz za rybami, nic straconego. Wędzonego łososia z przepisu możesz zastąpić np. grillowanym kurczakiem. Sałatka będzie równie pyszna!