Sałatka królewska - przepis z selerem konserwowym | Przepisy.pl pixel

Sałatka Królewska

Autor: Monika Kamińska

ratingratingratingratingrating

40

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

503 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

414 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

4 plastry

2 sztuki

1 puszka

1 słoik

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Por kroję w cieniutkie półplasterki, wkładam do małej miseczki i zasypuję dwoma szczyptami soli,aby puścił sok, zmiękł i stracił goryczkę.

Krok 2

Szynkę, jajka i ananasa kroję w kosteczkę, seler w drobniejsze paseczki, dodaję odsączoną kukurydzę i odciśniętego pora. Przyprawiam delikatnie solą i pieprzem.

Krok 3

Dodaję 3-4 łyżki majonezu, mieszam i wstawiam na ok. godzinkę do lodówki aby składniki się "przegryzły "

4

Opinie o przepisie

  • Hanna Warkocz

    Hanna Warkocz , 11.11.2024

    Sałatka jest pyszna! Bardzo często ją przyrządzam na imprezy. Polecam spróbować.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Jany

    Andrzej Jany , 31.12.2021

    TAK. Ta sałatka zawsze wychodzi przepyszna. Moją modyfikacją jest połączenie majonezu z dwoma łyżkami musztardy i dwoma łyżkami kwaśnej, 18% śmietany.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja

    Alicja , 19.12.2021

    TAK* ulubiona sałatka całej rodziny , ja ją robie warstwowo wyglada to cudnie i dodaje na samą górę wymieszaną z porą kapustę pekińską na to majonez i posypuje wiórkami żółtego sera. Pychota na każdą rodzinna imprezę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Mucha

    Anna Mucha , 05.12.2021

    Wygląda apetycznie! Dodałabym świeżą natkę pietruszki :D

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka Królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka Królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka Królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka Królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka Królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka Królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka Królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka Królewska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej