Sałatka z pieczonej papryki i fety - po grecku | Przepisy.pl pixel

Sałata z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

37

heart
905 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

639 osób wydrukowało

Pobierz pdf

848 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

2 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

120 gramów

1 sztuka

20 sztuk

3 łyżki

3 łyżki

0.5 pęczka

2 sztuki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nagrzej piekarnik do 220 °C. Papryki dokładnie umyj, wykrój gniazda nasienne i wybierz ze środka wszystkie pestki oraz białe włókna. Na blasze z pergaminem ułóż papryki skórką do góry i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Sałata z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta - Krok 1

Krok 2

Piecz około 20 minut. Papryki będą upieczone, gdy skórka lekko się przypali. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i przełóż do worka foliowego. Zamknij szczelnie, aby papryka zaparowała i wystygła.

Sałata z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta - Krok 2

Krok 3

Obierz papryki ze skóry i podziel każdą na około 5 części. Cząstki papryk układaj w pojemniku, polej małą ilością oleju i posyp solą, posiekanym czosnkiem i igiełkami rozmarynu.

Sałata z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta - Krok 3

Krok 4

Na środku talerza ułóż mieszankę sałaty i polej ją sosem Knorr przygotowanym zgodnie z opisem podanym na opakowaniu.

Sałata z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta - Krok 4

Krok 5

Na sałacie rozłóż kawałki pieczonej papryki, pokrojone cząstki pomidora, posyp plastrami cebuli i pokrojoną w kostkę fetą. Między paprykami i na brzegach rozłóż czarne oliwki. Sałatkę udekoruj gałązkami ziół lub zieloną pietruszką.

Sałata z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałata z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałata z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałata z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałata z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałata z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałata z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałata z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałata z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka bałkańska
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałata z pieczoną papryką, oliwkami i serem fetaSałata z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta

Ta pyszna sałatka z pieczoną papryką, chrupiącymi warzywami, delikatną fetą i aromatycznym sosem zachwyci każde podniebienie. Sekret smaku tej potrawy tkwi w idealnie przygotowanej papryce, którą zapieka się  piekarniku do osiągnięcia lekko przypalonej skórki. Sprawia to, że nabiera ona wyjątkowego smaku i aromatu. Masz ochotę na naprawdę nietuzinkowy smakołyk? Przygotuj pieczoną sałatkę grecką!

Dla kogo?

Jeśli jesteś smakoszem kuchni śródziemnomorskiej, wypróbuj inspirowaną greckimi smakami pyszną sałatkę z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta. W kilka chwil poczujesz się jak na zagranicznym urlopie.

Na jaką okazję?

Sałatkę z pieczonej papryki możesz zjeść w ramach lekkiego lunchu albo kolacji. Zaproponuj ją znajomym, którzy wpadli ze spontaniczną wizytą – będą oczarowani twoją kulinarną kreatywnością.

Czy wiesz, że?

Walory smakowe pieczonej papryki staną się wyraźniejsze, jeśli polejesz ją małą ilością oleju, oprószysz solą, posiekanym czosnkiem i igiełkami rozmarynu. Smakowita papryka doskonale skomponuje się z równie pysznym sosem sałatkowym. Sałatka z papryki pieczonej od pierwszego gryza stanie się twoim numerem jeden.

Dla urozmaicenia:

Na talerz wyłóż mieszkankę ulubionych sałat, pokrojonego pomidora, plastry cebuli, aksamitną fetę oraz czarne oliwki. Polej wszystko sosem i na koniec udekoruj gałązkami świeżych ziół. Składniki sałatki z pieczonej papryki i fety możesz modyfikować w zależności od tego, na co masz ochotę. Zamiast dużego pomidora dorzuć np. pomidorki koktajlowe.