
Składniki
1 sztuka
5 łyżek
1 sztuka
1 szczypta
3 sztuki
1 szczypta
1 łyżka
2 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
3 sztuki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na oleju oraz maśle*.
Krok 2
Bakłażany pokrój w plastry i wrzuć do cebuli, gdy ta zmięknie.
Krok 3
Pomidory sparz, obierz, pokrój w kostkę. Selera pokrój na małe kawałki. Dodaj do bakłażanów i duś do czasu, gdy seler zmięknie.
Krok 4
Rozpuść cukier w occie winnym i polej nim jarzyny. Gotuj około 15 minut.
Krok 5
Dopraw solą i pieprzem. Po ostudzeniu wymieszaj z kaparami i przybierz oliwkami. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej