Sałatka z polędwiczką wieprzową
w stylu dalekowschodnim
łatwe
252 osoby zapisały

Składniki
800 gramów
2 łyżki
0.5 łyżeczki
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
4 sztuki
1 pęczek
1 pęczek
1 sztuka
5 łyżek
3 łyżki
1 łyżeczka
1 szczypta
1 łyżeczka
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwiczki wieprzowe oczyść z błon, przetnij wzdłuż na pół, przełóż do miski z sosem sojowym wymieszanym z cynamonem i marynuj przez 30 min.

Krok 2
Orzeszki upraż na suchej patelni, by nabrały złotego koloru, a potem lekko zgnieć w moździerzu. Zamarynowane polędwiczki przełóż na mocno rozgrzaną patelnię grillową nasmarowaną wcześniej olejem i smaż na mocnym ogniu po ok. 2 min. z każdej strony. Następnie przełóż do piekarnika nagrzanego do 220⁰ C na 5 min.

Krok 3
Wyjmij mięso. Daj mu chwilę odpocząć na desce, a potem pokrój w plasterki w poprzek włókien (powinno być w środku lekko różowe, lecz nie krwiste). Przełóż do miski.

Krok 4
Do mięsa dodaj bardzo drobno posiekaną i obraną z wierzchniej warstwy trawkę cytrynową, a także drobno posiekane szalotki, listki mięty i kolendry, umytą, wysuszoną i podartą bądź posiekaną na kawałki sałatę oraz wcześniej zgniecione orzeszki.

Krok 5
W innej misce wymieszaj sok z limetek z sosem rybnym, cukrem i chili tak, by cukier się rozpuścił. Dodaj olej sezamowy. Tak przygotowanym sosem polej składniki sałatki, wymieszaj i posyp po wierzchu posiekaną dymką lub szczypiorkiem.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej