Sałatka z marynowanym bakłażanem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z marynowanym bakłażanem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

63 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

3 sztuki

4 łyżki

4 łyżki

4 łyżki

150 gramów

100 gramów

1 pęczek

100 gramów

1 opakowanie

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany pokrój w plastry o grubości ok. 0,5 cm, rozłóż na pergaminie na blasze do pieczenia, po czym wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 15 minut, aż zaczną się rumienić. Po tym czasie bakłażany wyjmij i przełóż na bok do wystygnięcia.

Sałatka z marynowanym bakłażanem - Krok 1

Krok 2

Paprykę zawiń w folię aluminiową, również wstaw razem z bakłażanami do piekarnika, piecz jednak nieco dłużej, ok. 30 minut, po czym również odstaw je w folii do wystygnięcia. Następnie obierz ze skóry, usuń pestki i pokrój w duże kawałki dowolnego kształtu.

Sałatka z marynowanym bakłażanem - Krok 2

Krok 3

Z grubsza przesiekaj kapary, pokrój bazylię i parmezan w cienkie płatki.

Sałatka z marynowanym bakłażanem - Krok 3

Krok 4

Orzechy pinii upraż na suchej patelni.

Sałatka z marynowanym bakłażanem - Krok 4

Krok 5

Oliwę z oliwek wymieszaj z octem winem i Sosem sałatkowym Knorr. Do sosu dodaj bakłażany, paprykę, oliwki, posiekane kapary, bazylię i dokładnie wymieszaj.

Sałatka z marynowanym bakłażanem - Krok 5

Krok 6

Sałatkę przełóż na duży talerz i udekoruj płatkami parmezanu i orzeszkami pinii.

Sałatka z marynowanym bakłażanem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Orzeszki pinii możesz zastąpić np. pestkami dyni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z marynowanym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z marynowanym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z marynowanym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z marynowanym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z marynowanym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z marynowanym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z marynowanym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z marynowanym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z marynowanym bakłażanemSałatka z marynowanym bakłażanem

Szukasz pomysłu na sałatkę, która jest inna niż wszystkie? Co powiesz na sałatkę z marynowanym bakłażanem, papryką i kaparami? Brzmi nieco egzotycznie, ale naprawdę warto jej spróbować!

Dla kogo?

Dla wszystkich tych, którzy lubią poznawać nowe smaki i przenosić je do swojej kuchni.

Na jaką okazję?

Sałatka z marynowanym bakłażanem świetnie wypadnie w towarzystwie grillowanych mięs lub ryb oraz grzanek z masłem czosnkowym. Brzmi przepysznie!

Czy wiesz, że?

Ojczyzną bakłażana są Indie. Po przywędrowaniu do Europy, a konkretnie do Hiszpanii, nie cieszył się on zbyt dobrą sławą – nazywano go „szalonym jabłkiem”. Jego niesamowite właściwości kulinarne odkryli dopiero Włosi, a dziś jest warzywem nieodzownie kojarzącym się z kuchnią śródziemnomorską.

Dla urozmaicenia:

Do sałatki z marynowanym bakłażanem (jeśli nie przepadasz za tym warzywem) możesz użyć także cukinii.