
Składniki
400 gramów
1 opakowanie
2 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
4 sztuki
80 mililitrów
80 mililitrów
150 mililitrów
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Przygotowanie sałatki gyros z nachosami zacznij od przygotowania 400 gramów karkówki. Pokrój ją w paski na desce do krojenia, a następnie przełóż do dużej miski. Wbij do naczynia jajko i wsyp zawartość Przyprawy do gyrosa Knorr. Wymieszaj składniki i wsyp do miski 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Ponownie dokładnie wymieszaj zawartość naczynia tak, aby mięso połączyło się z mąką, przyprawą i jajkiem.

Krok 2
Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Wrzuć na nią obtoczoną w przyprawach karkówkę i smaż, aż przyrumieni się z każdej strony. Gdy mięso będzie już gotowe, przełóż je do miski i odstaw do wystygnięcia. Nie wylewaj tłuszczu z patelni – jeszcze Ci się przyda!

Krok 3
Sięgnij po placki tortilli. Pokrój je w grube paski lub trójkąty. Wsyp je na rozgrzaną patelnię z olejem, na którym smażyło się przed chwilą mięso. Smaż kawałki tortilli, aż nabiorą złocistego koloru. Następnie przełóż je na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Jeśli chcesz, możesz pominąć ten krok i kupić gotowe nachosy.

Krok 4
Nastaw piekarnik na temperaturę 180°C w trybie góra-dół i zajmij się warzywami. Dwie czerwone cebule oraz paprykę żółtą i czerwoną posmaruj z wierzchu olejem (możesz to zrobić pędzelkiem kuchennym do ciast) i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Na razie nie krój warzyw – gdy piekarnik się nagrzeje, wstaw je w całości w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 10-15 minut do momentu, aż warzywa widocznie zmiękną. Poznasz to po pomarszczonej skórce.

Krok 5
Czerwoną i żółtą paprykę przełóż do miski. Nakryj naczynie folią aluminiową. Upieczona papryka zawinięta w folię paruje, powodując, że skórka łatwiej odchodzi. Po kilku minutach zdejmij folię, wyjmij paprykę na deskę do krojenia i pozbądź się z niej skórki. Pokrój ją w grube paski.

Krok 6
W paski pokrój również upieczoną czerwoną cebulę i 100 gramów świeżej sałaty lodowej. Przygotuj małą miskę. Wsyp do niej zawartość Sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego z białym pieprzem Knorr. Połącz go z 80 mililitrami łagodnego ketchupu i taką samą ilością majonezu. Wymieszaj składniki sosu i odstaw miskę.

Krok 7
Na koniec przygotuj miskę, w której chcesz zaserwować sałatkę gyros z nachosami. Jej dno wyłóż pokrojoną sałatą lodową. Nałóż na nią część stworzonego przed chwilą sosu – resztę zostaw na kolejną warstwę. Wsyp do miski usmażoną karkówkę i kolejną porcję sałaty. Wierzch sałatki wyłóż upieczoną cebulą i papryką. Całość posmaruj pozostałym w misce sosem, a następnie przykryj nachosami lub podsmażonymi plackami tortilli.


Dobra rada:
Eksperymentuj ze składnikami – dodaj do sałatki świeżego ogórka lub kukurydzę. Sałatę lodową możesz zastąpić krojoną w paski kapustą pekińską.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka Gyros
Gyros robi u nas zawrotną karierę i pojawia się ciągle pod nowymi postaciami. To już nie tylko grillowane kawałki mięsa z warzywami i sosem zawinięte w tortillę czy schowane w bułce, ale także sałatki, których kolejne wersje podbijają polskie stoły, zwłaszcza przy okazji domowych przyjęć. Oprócz mięsa z karkówki składnikami sałatki gyros z nachosami są warzywa: czerwona cebula, chrupiąca świeża sałata oraz czerwona słodka papryka, z której radzimy zdjąć skórkę, aby była aksamitna i miękka.
Dla kogo?
Przepadacie za aromatycznym mięsem i świeżymi warzywami? W naszej sałatce proponujemy wykorzystać popularne i niezwykle smaczne mięso z karkówki, które dzięki odpowiednio dobranej mieszance przypraw, pachnie dokładnie tak, jak mięso serwowane w tureckich barach.
Na jaką okazję?
Warstwowa sałatka gyros idealnie sprawdzi się na przyjęcia – nachosy i lekko pikantne mięso od razu kojarzą nam się z luźnym czasem spędzanym z przyjaciółmi.
Czy wiesz, że?
Gyros przywędrował do Polski z Grecji. Powstanie tego dania zainspirował turecki kebab, a dokładnie forma przyrządzania mięsa na obracającym się ruszcie – „gyros” oznacza mniej więcej tyle co „kręcić się”.
Dla urozmaicenia:
Sałatkę gyros zazwyczaj podaje się z trójkątnymi chipsami kukurydzianymi zwanymi nachos, ewentualnie zestawia się ją z pokrojonymi na mniejsze kawałki i podpieczonymi na gorącej suchej patelni tortillami. Chcecie dla urozmaicenia zawinąć sałatkę w placki i zabrać ją ze sobą jako przekąskę? Nic nie stoi na przeszkodzie!