Sałatka z batatów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z batatów

z wieprzowiną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
336 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

64 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

20 gramów

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczkę oczyść z błon i zamarynuj w Przyprawie do mięs Knorr przez co najmniej 2 godziny.

Sałatka z batatów - Krok 1

Krok 2

Następnie obsmaż na patelni ze wszystkich stron i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 15 minut, by była różowa w środku.

Sałatka z batatów - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki ugotuj w mundurkach na półtwardo. Wystudź je, pokrój w centymetrowe plastry, po czym smaż na patelni grillowej.

Sałatka z batatów - Krok 3

Krok 4

Paprykę i selera pokrój w paski, a cebulę w półplastry.

Sałatka z batatów - Krok 4

Krok 5

Polędwiczkę wieprzową pokrój w cienkie plastry, dodaj do warzyw i wymieszaj.

Sałatka z batatów - Krok 5

Krok 6

Całość polej sosem sałatkowym Knorr, przygotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Sałatka z batatów - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z batatów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z batatówSałatka z batatów

Bataty, inaczej słodkie ziemniaki, to warzywa, które zyskują coraz większą popularność. Mają smak przypominający nieco dynię lub marchewkę, a ponadto są delikatne i uniwersalne. Sałatka z batatów z wieprzowiną to tylko jeden ze sposobów na ich wykorzystanie. Zacznij od wyboru odmiany batatów – mogą mieć pomarańczową, czerwoną albo fioletową skórkę, a także różne kolory miąższu. Bez względu na to, po które sięgniesz, dobrze będą komponowały się z dodatkiem delikatnej polędwiczki wieprzowej. Mięso zamarynuj w przyprawach, podsmaż i upiecz, by pozostało różowe oraz soczyste. Odłóż je na chwilę i pokrój w cienkie plastry. Bataty ugotuj w mundurkach, pokrój i podsmaż na patelni grillowej – dzięki temu pozostaną miękkie w środku, a jednocześnie zyskają chrupiącą skórkę i będą się apetycznie prezentowały na talerzu. Kolor i smak sałatki urozmaicisz dodatkiem papryki, czerwonej cebuli oraz selera naciowego. Wymieszaj wszystko z mięsem i polej koperkowo-ziołowym sosem. Sałatkę z batatów serwuj na zimno, udekorowaną liśćmi selera.