Kurczak z rukolą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z rukolą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

heart
658 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

123 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

173 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 pęczka

50 mililitrów

0.5 sztuki

100 gramów

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę rosołową rozmieszaj z oliwą z oliwek, dodaj odrobinę przyprawy curry, posiekane zioła i sok z cytryny. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Kurczak z rukolą - Krok 1

Krok 2

Piersi z kurczaka umyj, osusz, oczyść z żyłek i tłuszczu, po czym zanurz w przygotowanej marynacie. Mięso odstaw na kilka minut w chłodne miejsce.

Kurczak z rukolą - Krok 2

Krok 3

Pierś z kurczaka smaż 10-15 minut na średnio rozgrzanej patelni grillowej, obracając pierś co jakiś czas.

Kurczak z rukolą - Krok 3

Krok 4

Na talerz wylej trochę kremu balsamicznego, ułóż na środku garść rukoli i polej ją odrobiną oliwy. Wyciśnij też odrobinę soku z cytryny.

Kurczak z rukolą - Krok 4

Krok 5

Pierś z kurczaka pokrój, przecinając ją pod lekkim skosem na kilka cieńszych plastrów, po czym ułóż je na sałacie.

Kurczak z rukolą - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Kat Wit

    Kat Wit , 05.05.2016

    brakuje wartości odżywczych gotowych produktów

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stary Cap

    Stary Cap , 04.05.2016

    tajemnicą tego dania jest reklama knurra, o której zapomniałeś tu wspomnieć. Bo czmu nie rosół chemiczny w kostce winniary, albo inny? Jeżeli już bulion to domowy, i ch w d korporacjom.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z rukolą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z rukoląKurczak z rukolą

Jeśli masz ochotę na szybką i apetyczną przekąskę, a nie masz czasu na spędzanie go w kuchni, soczysty kurczak z patelni na rukoli stanie się twoim ulubionym daniem. Jego przygotowanie zajmie ci kilkanaście minut. Tajemnicą tego dania są przyprawy. Do kurczaka idealnie nadaje się curry w połączeniu z rozmarynem i kolendrą. Połączenie tych trzech składników nadaje piersi z kurczaka doskonały, lekko ostry smak. Pierś będzie wyglądała ładnie, jeśli potniesz ją w plastry w poprzek włókien, a następnie rozłożysz je w kształcie rozety na świeżych liściach rukoli, lekko skropionych octem balsamicznym. Tak podana, nie wymaga żadnych dodatków, ale na większy głód możesz zaserwować do niej bagietkę lub grzanki. Soczysty kurczak z patelni na rukoli nadaje się doskonale na przekąskę między posiłkami, przystawkę na przyjęciu lub danie do pracy. Wystarczy, że wsadzisz je do pudełka i zabierzesz ze sobą.