Udka pieczone z ryżem i brokułami – z kurczaka | Przepisy.pl pixel

Udka pieczone z ryżem

i brokułami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

114

heart
3003 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1531 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2562 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

1 łyżka

400 mililitrów

1 sztuka

1 szklanka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż wsyp na sitko i przepłucz dobrze pod zimną wodą.

Krok 2

Mięso posyp przyprawą do kurczaka Knorr.

Krok 3

Żaroodporne naczynie natłuść oliwą, a następnie na jego dno wyłóż przepłukany ryż. Na ryżu ułóż kawałki kurczaka. Brokuły podziel na różyczki i sparz we wrzącej wodzie.

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z 400 ml zimnej wody i wlej do naczynia z ryżem.

Krok 5

Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 170 °C piekarnika na 60 minut. Chwilę przed końcem pieczenia odkryj naczynie, aby mięso zarumieniło się i dołóż brokuły. Danie podawaj natychmiast.

15

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Hnatów

    Katarzyna Hnatów , 15.02.2021

    Bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Damian R

    Damian R , 10.01.2021

    60 miniut pieczenia jest zdecydowanie za mało. Udka są twarde i niedopieczone, a ryż twardy. Myślę,że 90 minut to minimum

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Poruszek

    Magdalena Poruszek , 04.11.2020

    wygląda smacznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • All u stlk

    All u stlk , 20.10.2020

    W składnikach są pomidory ,a w przepisie nie jest napisane kiedy ich użyć.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • anonimiakPL

    anonimiakPL , 17.09.2020

    Zamiast fixu bolonese dałem spaghetti 4 sery i usunąłem pomidory na poczet marchewki i korzenia pietruszki pokrojonych w plasterki. dość odważne posunięcie Ale uważam że bylo warto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aldona Błażków

    Aldona Błażków , 02.03.2020

    A kiedy dodać pomidory?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Miguel Mich

    Miguel Mich , 03.11.2019

    Mi wyszło idealnie. Ale... nie dodałem pomidorów i brokuły przed dodaniem do mięsa przegotowałem 5 minut. Całość piekłem jeszcze pod przykryciem 10 minut + 10 minut bez przykrycia do odparowania resztek wody.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iga Kowalska

    Iga Kowalska , 24.08.2019

    Hmm ryż pół na pół twardy więc musi być dłużej w piekarniku. Smak zdecydowanie tza doprawić sobie inaczej.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Zarzycki

    Piotr Zarzycki , 12.08.2019

    Brokuły trzeba wcześniej ugotować, udka z ryżem minimum 70 minut w piekarniku, pomidory na "surowo" lub lekko podpieczone na samym końcu. W smaku bez rewelacji, lepiej dodać więcej przypraw, ale to kwestia gustu. Łatwość 9/10 Szybkość 5/10 Smak 5/10

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Musiał

    Henryk Musiał , 22.01.2019

    jutro próbuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Goral

    Katarzyna Goral , 08.10.2016

    jak dla mnie dobre ale brokuły sparzylam i dodalam na koniec wraz z pomidorami z puszki, dodatkowo wydluzylam pieczenie o 15 minut

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Wierzbicka

    Karolina Wierzbicka , 10.08.2016

    Kurczak nie był do końca upieczony :-\ 60min to chyba dla niego za mało. Pierś chyba jednak była by lepsza. Brokuły najlepiej osobno ugotować... a pomidory ktòrych pòźniej zabrakło w przepisie sparzyłam, obrałam ze skòrki, pokroilam i wrzuciłam do dania pod sam koniec (na jakies10 min)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julia Kaczmarczyk

    Julia Kaczmarczyk , 17.02.2016

    Przepyszne, choć zamieniłam kurczaka na piersi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Domink Kirys

    Domink Kirys , 18.08.2015

    Właśnie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Lorbiecka

    Magdalena Lorbiecka , 20.02.2015

    A co z pomidorami które są na liście składników?!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udka pieczone z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udka pieczone z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udka pieczone z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udka pieczone z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udka pieczone z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udka pieczone z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udka pieczone z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Udka pieczone z ryżem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Udka pieczone z ryżemUdka pieczone z ryżem

Szukasz pomysłu na smaczne danie jednogarnkowe? Udka na ryżu to strzał w dziesiątkę! Aby je przygotować, przesyp na sitko i przepłucz dokładnie pod bieżącą zimną wodą szklankę ryżu parboliled. Mięso posyp przyprawą do złotego kurczaka, po czym posmaruj żaroodporne naczynie oliwą i wsyp ryż – na nim dopiero rozłóż doprawione udka z kurczaka.

Dla kogo?

Udka pieczone na ryżu to danie dla wszystkich miłośników drobiu oraz szybkiego gotowania. Jeżeli należysz do tego grona, to koniecznie sięgnij po naszą recepturę i rozpocznij kulinarne działania. Zanim się obejrzysz, udka pieczone z ryżem będą już gotowe na Twoim talerzu. Powodzenia! 

Na jaką okazję?

Dania jednogarnkowe są nie tylko świetnym sposobem na szybki obiad dla całej rodziny, ale i godnym polecenia rozwiązaniem na ciepłe danie podane podczas imprezy sylwestrowej czy imienin. Zaserwuj pałki z kurczaka pieczone na ryżu, a spotkasz się z pozytywnym odbiorem. 

Czy wiesz, że?

Na koniec mieszankę do spaghetti bolognese wymieszaj z wodą i zalej nią składniki w naczyniu. Piecz w temperaturze 170°C przez około godzinę. Na kilka minut przed zakończeniem pieczenia możesz odkryć naczynie, aby potrawa się zarumieniła. Dołóż też podzielone na różyczki i sparzone we wrzącej wodzie brokuły. 

Dla urozmaicenia:

Podawaj udka pieczone z ryżem i brokułami od razu po przygotowaniu. Tak smakują najlepiej! Jeszcze gorące danie możesz posypać niewielką ilością sera żółtego, np. goudy. Sprawdzi się również mozzarella. Przygotuj pyszne udka pieczone z ryżem i brokułami na najbliższą okazję.