Pieczony kurczak po kreolsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony kurczak po kreolsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
93 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

91 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 sztuki

300 gramów

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

200 gramów

200 gramów

1 pęczek

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 sztuka

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajko roztrzep w misce, natkę pietruszki posiekaj, paprykę i cebulę pokrój w grubą kostkę ok. 5 mm x 5 mm, czosnek rozetrzyj na desce z odrobiną soli, a fasolę odcedź i opłucz pod bieżącą wodą. Wymieszaj przyprawę Cajun Knorr, sól, mąkę pszenną i ziemniaczaną.

Pieczony kurczak po kreolsku - Krok 1

Krok 2

Ryż ugotuj według zaleceń na opakowaniu.

Pieczony kurczak po kreolsku - Krok 2

Krok 3

Udka kurczaka pokrój na nieco mniejsze kawałki. Zanurz je najpierw w jajku, a następnie obtocz w mące z przyprawami. Na szerokiej patelni z grubym dnem rozgrzej oliwę, obsmaż na niej kawałki kurczaka, a następnie przełóż je na bok.

Pieczony kurczak po kreolsku - Krok 3

Krok 4

Na tej samej patelni obsmaż cebulę z papryką i czosnkiem, dodaj 100 ml wody, śmietanę i kostkę Rosołu z kury Knorr. Całość gotuj chwilę, po czym dodaj z powrotem usmażone mięso kurczaka. Całość duś ok. 10–15 minut, aż sos delikatnie zgęstnieje. Kurczaka podawaj z ryżem i natką pietruszki.

Pieczony kurczak po kreolsku - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do kurczaka możesz dodać świeżą papryczkę chili, dzięki której danie nabierze ostrości.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony kurczak po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony kurczak po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony kurczak po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony kurczak po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony kurczak po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony kurczak po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony kurczak po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony kurczak po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony kurczak po kreolskuPieczony kurczak po kreolsku

Pieczony kurczak to potrawa, której nie trzeba przedstawiać nikomu. Soczysta, lekko przyrumieniona skórka, a to wszystko w towarzystwie ulubionych dodatków. Brzmi pyszne, prawda? A co powiesz na nową odsłonę tego dania? Jednym z pomysłów na ciekawy posiłek jest przepis na pieczonego kurczaka po kreolsku. Spróbuj, a nie pożałujesz!

Dla kogo?

Dla wszystkich mięsożerców! Obok tego przepisu nie przejdziesz obojętnie!

Na jaką okazję?

Pieczony kurczak po kreolsku sprawdzi się w formie obiadu zarówno na co dzień, jak i podczas ważnej uroczystości w gronie całej rodziny. Aromat unoszący się w domu jeszcze bardziej zaostrzy Twój apetyt. Temu daniu trudno się oprzeć!

Czy wiesz, że?

Kuchnia kreolska należy prawdopodobnie do jednej z najbardziej różnorodnych. Mowa tu nie tylko o zróżnicowaniu pod względem smaku, ale i pod względem geograficznym. Najwięcej Kreoli mieszka na wyspach Oceanu Indyjskiego oraz Karaibach. Całkiem sporo znajduje się także w USA, a dokładniej w Luizjanie.

Dla urozmaicenia:

Do kurczaka możesz dodać świeżą papryczkę chili, dzięki której danie nabierze ostrości.