Zielony ryż – z groszkiem, papryką oraz brokułem | Przepisy.pl pixel

Ryż na zielono

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
341 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

86 osób wydrukowało

Pobierz pdf

211 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

20 dekagramów

1 sztuka

1 pęczek

15 gramów

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie zielonego ryżu zacznij od ugotowania jego najważniejszego składnika, czyli ryżu. Zagotuj w garnku 500 mililitrów wody i rozpuść w niej Bulion warzywny Knorr. Wsyp do niej 200 gramów długoziarnistego ryżu i ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Nie przekraczaj czasu gotowania – ryż powinien być sypki. Po ugotowaniu odcedź go i odstaw na potem.

Ryż na zielono - Krok 1

Krok 2

Pokrój dwie zielone papryki w mniejsze kawałki, np. w kostkę. Nie zapomnij usunąć gniazd nasiennych.

Ryż na zielono - Krok 2

Krok 3

Przygotuj jeszcze jeden garnek i zagotuj w nim wodę. Sparz w niej warzywa: różyczki z dużego brokułu, kawałki zielonej papryki oraz 20 dekagramów świeżego groszku. Posiekaj pęczek natki pietruszki i wsyp do garnka. Gotuj warzywa przez 3-4 minuty, a następnie przelej zimną wodą na sicie i odsącz.

Ryż na zielono - Krok 3

Krok 4

Następnie wsyp do miksera odsączone warzywa. Dołóż do nich 15 gramów zielonej pasty curry i 20 gramów masła. Zmiksuj całość tak, aby powstała gładka, zielona pasta.

Ryż na zielono - Krok 4

Krok 5

Sięgnij znów po garnek z ryżem. Wlej do niego powstałą pastę warzywną i dokładnie wymieszaj. Podawaj ryż na zielono posypany świeżą natką pietruszki.

Ryż na zielono - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Zostało ci nieco natki pietruszki po przygotowaniu zielonego ryżu? Aby dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż na zielono - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż na zielono - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż na zielono - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż na zielono - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż na zielono - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż na zielono - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż na zielono - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż na zielono - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż na zielonoRyż na zielono

Marzysz o warzywnym daniu, które rozgrzeje Cię w chłodne dni? Ryż na zielono melduje się do usług! Jego przygotowanie jest niezwykle proste – wystarczy ryż, masło, zielona pasta curry i garść najsmaczniejszych warzyw w zielonym kolorze. Przyda ci się także mikser lub blender. Przygotuj ryż na zielono z naszego przepisu i podziel się opinią w komentarzu!

Dla kogo?

Ryż zielony przypadnie do gustu tym z nas, którzy przepadają za gęstymi, rozgrzewającymi daniami. Spisze się idealnie, gdy pogoda za oknem nie dopisuje, a ty masz ochotę odpocząć od mięsnych dań. Świeże warzywa i aksamitny ryż – tego Ci potrzeba!

Na jaką okazję?

Ryż zielony jest doskonałym daniem obiadowym – do Ciebie należy decyzja, czy wolisz podać go rodzinie we wczesne niedzielne popołudnie, czy też uczcić nim z przyjaciółmi dopiero nadchodzący weekend. To także dobry sposób na zachęcenie najmłodszych do zielonych warzyw.

Czy wiesz, że?

Jednym z ważnych składników ryżu na zielono jest zielona pasta curry. Znalazła się w tym przepisie nie tylko ze względu na swój kolor! Jest ona łagodniejsza od czerwonej pasty curry – zawiera w sobie około 30% papryczki chili. Dzięki niej danie przyjemnie rozgrzewa, a przy tym nie parzy podniebienia.

Dla urozmaicenia:

Jeśli lubisz urozmaicać oryginalne przepisy, spróbuj dodać do ryżu na zielono inne warzywa, które mają właśnie taki kolor. Co wybierzesz – awokado, a może cukinię? Natkę pietruszki sypaną na wierzch dania możesz zamienić np. na kolendrę.