Ryż z mięsem i warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż z mięsem i warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
1163 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

409 osób wydrukowało

Pobierz pdf

584 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

200 gramów

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

100 gramów

2 łyżki

1.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pora pokrój na krążki, paprykę na paski, a brokuły podziel na małe części.

Ryż z mięsem i warzywami - Krok 1

Krok 2

Mięso pokrój w paski. W rondlu rozgrzej olej, wrzuć mięso i smaż do zarumienienia.

Ryż z mięsem i warzywami - Krok 2

Krok 3

Dodaj warzywa, oprócz brokuła, i podsmaż je chwilę. Następnie wsyp ryż, podsmaż chwilę i wszystko zalej wodą.

Ryż z mięsem i warzywami - Krok 3

Krok 4

Dodaj kostkę Knorr, dokładnie wymieszaj i gotuj pod przykryciem, aż ryż wchłonie całą wodę, około 20 minut.

Ryż z mięsem i warzywami - Krok 4

Krok 5

Dodaj brokuły. Całość chwilę podgrzewaj i natychmiast podawaj.

Ryż z mięsem i warzywami - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Julia Mařák

    Julia Mařák , 27.03.2017

    Ja zrobiłam dokładnie jak napisano. Ilość wody jest dostateczna jeśli gotuje się pod przykryciem co jest zaznaczone w przepisie. Wybrałam jednak brązowy ryż a ten gotuje się około pół godziny więc pasuje idealnie do czasu gotowania warzyw i mięsa. Myślę że sprawdzą się tu również rodzaje ryżu używane do paelli lub risotta.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Krupińska

    Agnieszka Krupińska , 21.03.2017

    jestem nieco rozczarowana,1.5 wody?z ta proporcja gotowałam 1.5godziny aby odparowała,efekt zrobiła się papka,robilam według przepisu,teraz zrobiłabym nieco inaczej,ryz ugotować oddzielnie.....pozatym dodać według uznania zioła bo bez nich jest wszystko bez smaku,po małej poprawce rodzinie smakowało nawet jako papka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z mięsem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z mięsem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z mięsem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z mięsem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z mięsem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z mięsem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z mięsem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż z mięsem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ryż z majonezem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż z mięsem i warzywamiRyż z mięsem i warzywami

Dziś na obiad soczysta wołowina w zielonej obstawie chrupiących warzyw. Ryż z mięsem i warzywami to szybka i łatwa potrawa – przygotujesz ją w jednym garnku. Sukces jego przyrządzania zależy od odpowiedniego ugotowania ryżu. Dodany do duszonego mięsa i warzyw, wchłonie ich aromaty i będzie odpowiednio miękki. Ważne, żeby gotować go pod przykryciem, z odpowiednią ilością wody. Gdy dodasz jej za dużo - ryż stanie się kleisty jak papka. Z proponowanej tu potrawy, początkowo przypominającej zupę, powstanie pyszna ryżowa potrawka. Warzywne dodatki to brokuły i por, ale możesz zaszaleć i dorzucić te, które akurat masz pod ręką, np. cukinię, seler naciowy, cebulę, marchew lub kalafior. Pilnuj tylko, aby ich nie rozgotować! Warzywa mają być al dente. To danie najlepiej smakuje na gorąco, dlatego nie zwlekaj z podawaniem. Do dzieła.