Ryż basmati z krewetkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż basmati z krewetkami

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

2 ziarna

2 sztuki

3 sztuki

200 gramów

1 sztuka

null

1 łyżeczka

200 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na łyżkę gorącego oleju wrzuć ryż, podsmaż i zalej wodą tak aby przykryła ponad centymetr powierzchnię ryżu.

Krok 3

Na drugą rozgrzaną łyżkę oleju wrzuć oczyszczone krewetki oraz posiekaną papryczkę i podsmaż.

Krok 4

Następnie wbij jajka i zacznij mieszać.

Krok 6

Kiedy jajka się zetną, dodaj ryż oraz wlej Fix. Wszystko wymieszaj i zagotuj. Podawaj posypane posiekaną kolendrą.

Krok 2

Doprowadź do wrzenia, a następnie dorzuć wszystkie przyprawy (oprócz świeżej kolendry) i gotuj powoli, aż ryż będzie miękki, a cała woda wyparuje. Przykryj ryż i odstaw na 10 minut. W czasie gotowania nie mieszaj ryżu.

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj z 50ml wody.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż basmati z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż basmati z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż basmati z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż basmati z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż basmati z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż basmati z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż basmati z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż basmati z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej