Ryż smażony po kantońsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż smażony po kantońsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
256 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

50 osób wydrukowało

Pobierz pdf

161 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

100 gramów

50 gramów

50 gramów

3 sztuki

3 sztuki

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż opłukaj i ugotuj w wodzie z dodatkiem kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Następnie odcedź go i odstaw. Później do sosu sojowego wbij jajka, dodaj połowę posiekanej cebuli i dobrze wymieszaj.

Ryż smażony po kantońsku - Krok 1

Krok 2

Teraz dodaj kawałki omletów oraz posiekaną kolendrę. Delikatnie wymieszaj. Podawaj na ciepło.

Ryż smażony po kantońsku - Krok 2

Krok 3

Cebule posiekaj, a szynkę pokrój na kosteczkę.

Ryż smażony po kantońsku - Krok 3

Krok 4

Rozgrzej łyżkę oleju i usmaż cienki omlet, który następnie pokrój na paseczki.

Ryż smażony po kantońsku - Krok 4

Krok 5

Rozgrzej pozostały olej i zrumień krewetki, dodaj szynkę oraz groszek i smaż 2 minuty ciągle mieszając. Następnie wrzuć resztę cebulki i ryż.

Ryż smażony po kantońsku - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż smażony po kantońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż smażony po kantońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż smażony po kantońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż smażony po kantońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż smażony po kantońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż smażony po kantońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż smażony po kantońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż smażony po kantońsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż smażony po kantońskuRyż smażony po kantońsku

Masz ochotę na proste danie z owocami morza? Ryż po kantońsku to potrawa szybka w przygotowaniu, a także pełna smaków typowych dla kuchni chińskiej, które zawdzięcza głównie dodatkowi sosu sojowego i krewetek. Na początku ugotuj ryż – do risotto dobrze sprawdzi się arborio. Do wody dodaj warzywny bulion, który nada ziarnom bardziej wyrazistego smaku. Wsyp odrobinę podstawowych przypraw i odstaw całość do ostygnięcia. Ważnym elementem tego dania są cienkie omlety jajeczne, pokrojone w paski. Usmaż je z dodatkiem sosu sojowego i cebuli. Podsmaż także szynkę, krewetki oraz zielony groszek, a po kilku minutach dodaj również przygotowany wcześniej aromatyczny ryż i pokrojone w paski omlety. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki – gotowe. Jaki dodatek skomponuje się z tym daniem? Odpowiedni będzie czarny sezam lub odrobina czarnuszki. Możesz również serwować je z grzankami czosnkowymi. Zainspiruj się tym przepisem na ryż smażony po kantońsku i podziel z nami swoją opinią w komentarzu. Życzymy smacznego!