Risotto z białych szparagów - z białymi szparagmi | Przepisy.pl pixel

Risotto z białych szparagów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
88 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

105 osób wydrukowało

Pobierz pdf

192 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

2 sztuki

1 sztuka

250 gramów

300 gramów

300 gramów

100 gramów

1 sztuka

3 łyżki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak umyj i wysusz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, posiekaj czosnek. Kostki rosołowe rozpuść w litrze gotującej się wody, zetrzyj ser na tarce, szparagi obierz, odetnij zdrewniałe końce, resztę warzyw pokrój na 2 cm kawałki.

Krok 2

Na koniec dodaj śmietanę, groszek zielony i szpinak. Dokładnie wymieszaj, dopraw startym parmezanem. Od razu podawaj.

Krok 3

W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij czosnek i cebulę, dodaj ryż, smaż chwilę, aż zrobi się szklisty. Powoli wlewaj bulion, dodaj szparagi, wszystko razem gotuj, aż ryż zmięknie i wchłonie cały płyn.

1

Opinie o przepisie

  • Elpo

    Elpo , 05.06.2022

    Wyśmienite danie smakowało całej rodzinie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z białych szparagów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z białych szparagów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z białych szparagów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z białych szparagów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z białych szparagów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z białych szparagów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z białych szparagów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z białych szparagów  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Sałatka z porów
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z białych szparagów Risotto z białych szparagów

Risotto to włoskie danie, którego głównym składnikiem jest ryż. Odpowiedni będzie ten, który charakteryzuje się okrągłymi ziarnami. Dobrym wyborem jest arborio. Sprawdzi się również carnaroli, o nieco dłuższych ziarnach od wspomnianego wcześniej gatunku. W wersji wegetariańskiej ryż gotuje się w bulionie warzywnym do momentu, w którym ziarna wchłoną płyn. Do przygotowania tego bezmięsnego dania użyj szparagów – sprawdzą się świeże lub marynowane. Dobrze skomponują się one z liśćmi świeżego szpinaku, które możesz z powodzeniem zastąpić rukolą. W takim wariancie, warto dodać do całości zmiażdżone orzechy włoskie, które podkreślą smak sałaty. Wykorzystaj także zielony groszek, który nada daniu lekko słodkiego posmaku. Kontrastować będzie z nim parmezan lub inny twardy ser starty na tarce. Starannie wymieszaj z nim składniki pod koniec gotowania. Risotto przystrój liśćmi świeżej bazylii, oregano lub mięty. Danie serwuj na wegetariański obiad lub kolację. Przygotowanie risotto z naszym przepisem będzie prostsze niż kiedykolwiek.