
Składniki
8 sztuk
1 opakowanie
3 łyżki
3 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
20 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dekoracja: Z kartonu wytnij duże serce, ułóż je na talerzu. Słodką paprykę wsyp do sitka, a następnie lekko potrząsając je, obsyp krawędzie serca, po czym usuń kartkę.
Krok 2
Sposób przygotowania: Ugotuj ryż basmatti. Paprykę i awokado pokrój w kostkę. Natkę kolendry posiekaj. Następnie krewetki przekrój wzdłuż, połącz z ryżem, papryką, awokado, kolendrą, pistacjami oraz kukurydzą z puszki.
Krok 3
Ananasa umyj i wraz z liśćmi przekrój na pół. Wyjmij miąższ, pokrój go w kostkę, a następnie dodaj do pozostałych składników.
Krok 4
Przygotuj sos sałatkowy. Wymieszaj zawartość opakowania Knorr z majonezem i ketchupem.
Krok 5
Sałatkę umieść w połówkach ananasa i posyp po wierzchu grzankami.
Krok 6
Ananasa ułóż na ozdobionym wcześniej talerzu.
Krok 7
Dekoracja: Z kartonu wytnij duże serce, ułóż je na talerzu. Słodką paprykę wsyp do sitka, a następnie lekko potrząsając je, obsyp krawędzie serca, po czym usuń kartkę.
Krok 8
Sposób przygotowania: Ugotuj ryż basmatti. Paprykę i awokado pokrój w kostkę. Natkę kolendry posiekaj. Następnie krewetki przekrój wzdłuż, połącz z ryżem, papryką, awokado, kolendrą, pistacjami oraz kukurydzą z puszki.
Krok 9
Ananasa umyj i wraz z liśćmi przekrój na pół. Wyjmij miąższ, pokrój go w kostkę, a następnie dodaj do pozostałych składników.
Krok 10
Przygotuj sos sałatkowy. Wymieszaj zawartość opakowania Knorr z majonezem oraz ketchupem.
Krok 11
Sałatkę umieść w połówkach ananasa i posyp po wierzchu grzankami.
Krok 12
Ananasa ułóż na ozdobionym wcześniej talerzu.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Egzotyczna sałatka z krewetkami
To efektowne danie – bogate w składniki i elegancko podane – zamieni Twoją kolację w romantyczny i egzotyczny posiłek. Sałatkę z krewetkami serwuje się w połówkach ananasa, na ozdobionym sercami (za pomocą szablonu i papryki) talerzu. Potrawa wygląda kolorowo oraz apetycznie, a jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Przyrządza się ją z krewetek tygrysich, awokado, kukurydzy, pistacji, czerwonej papryki, ryżu basmati i przypraw. Sos na bazie majonezu i ketchupu oraz świeża kolendra dodaje całości wyrazistego smaku. Sałatkę posyp grzankami lub podaj do niej grillowaną bagietkę czy chrupiące włoskie paluszki z wytrawnego ciasta. Potrawa sprawdzi się nie tylko podczas wieczoru we dwoje, ale będzie również dobrą propozycją na przyjęcie. Możesz ją też zapakować na lunch (już bez ozdobnych elementów) i dołączyć swoje ulubione pieczywo, sery oraz świeże warzywa. Możliwości podania jest zatem wiele. Sprawdź, jak przygotować tę smaczną i efektowną sałatkę z krewetkami według naszego przepisu!