Wspaniała włoska sałatka z tuńczykiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wspaniała włoska sałatka z tuńczykiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

8

heart
14 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

55 osób wydrukowało

Pobierz pdf

112 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 puszki

1 sztuka

1 pęczek

2 sztuki

100 gramów

100 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

1 sztuka

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj natkę pietruszki, kapustę pekińską drobno poszatkuj, paprykę pokrój w jak najcieńsze paseczki długości około 3-4 cm, Obierz awokado, wyciśnij sok z cytryny. Na suchej patelni upraż ziarno słonecznika.

Krok 2

Jaja ugotuj na twardo obierz a następnie zetrzyj na tarce, połącz z prażonym ziarnem słonecznika. Awokado rozgnieć widelcem, połącz z sokiem z cytryny, papryką i łyżką majonezu.

Krok 3

Kapustę pomieszaj z połową opakowania czosnkowego, natką pietruszki i połową soku z cytryny. Ściskając kapustę w ręku spraw, żeby zmiękła. Ułóż ją na dnie przeźroczystej miski.

Krok 4

Na kapustę wyciśnij ketchup, lekko rozprowadź go łyżką po wierzchu, na kapuście ułóż odciśniętego z soku tuńczyka.

Krok 5

Wierzch tuńczyka posmaruj majonezem ,ułóż na nim warstwę startych jaj. Na jaja nałóż warstwę pasty z awokado. Wierzch sałatki oprósz resztą przyprawy czosnkowej.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Tuńczyka możesz zastąpić wędzoną makrelą. Zdjęcie wspaniałej włoskiej sałatki z tuńczykiem zostało wyłonione w konkursie kulinarnym organizowanym przez przepisy.pl. Jego autorem jest Pani Anna Jasińska.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wspaniała włoska sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wspaniała włoska sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wspaniała włoska sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wspaniała włoska sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wspaniała włoska sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wspaniała włoska sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wspaniała włoska sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wspaniała włoska sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej