Sałatka z tuńczykiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z tuńczykiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

85

heart
1087 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1642 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2508 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

1 pęczek

0.2 szklanki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę umyj i poszatkuj, a tuńczyka odsącz i podziel widelcem na mniejsze części.

Sałatka z tuńczykiem - Krok 1

Krok 2

Ogórki pokrój na plasterki, cebulę posiekaj.

Sałatka z tuńczykiem - Krok 2

Krok 3

Do miski wrzuć wszystkie warzywa oraz tuńczyka.

Sałatka z tuńczykiem - Krok 3

Krok 4

W drugiej misce wymieszaj sok z cytryny, oliwę, olej sezamowy, posiekany drobno czosnek i sos sałatkowy Knorr.

Sałatka z tuńczykiem - Krok 4

Krok 5

Przygotowaną sałatkę polej sosem i posyp szczypiorkiem pokrojonym w długie słupki.

Sałatka z tuńczykiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i ogórkiem świetnie smakuje z dodatkiem majonezu. W takiej odsłonie to może być ciekawa propozycja na Wielkanoc.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
10 osób ogląda przepis:
Sałatka gyros
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z tuńczykiemSałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem – idealna na lato i na zimę, na śniadanie oraz kolację – po prostu uniwersalna. Może być dodatkiem do kanapek lub przekąską na co dzień. Szybko i łatwo ją przyrządzisz. Składa się przede wszystkim z tuńczyka, kapusty pekińskiej i ogórka. Do jej przygotowania możesz wykorzystać tuńczyka w sosie własnym lub w oliwie. Należy go jednak wcześniej dokładnie odsączyć. Kapustę pekińską wystarczy umyć i poszatkować. Jeśli chcesz, by zmiękła, sparz ją gorącą wodą lub lekko posól i zgnieć. Do sałatki możesz dorzucić również ogórka (świeżego lub kiszonego) – pokrojonego w plasterki lub półksiężyce. Dodatek cebuli wyostrzy smak całej kompozycji. Nie zapomnij o odpowiednich przyprawach. Sprawdzą się szczególnie: bazylia, oregano, tymianek, ostra i słodka papryka, pieprz oraz czosnek. Wszystko połącz ze sobą, mieszając z oliwą z oliwek. Sałatkę możesz podać oprószoną świeżym szczypiorkiem, startym żółtym serem i skropioną sokiem z cytryny. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na tę uniwersalną przekąskę!