Risotto pomidorowe - w sosie pomidorowym: przepis | Przepisy.pl pixel

Pomidorowe risotto

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
395 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

97 osób wydrukowało

Pobierz pdf

242 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

2 sztuki

5 sztuk

20 gramów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój cebule i zeszklij na patelni.

Pomidorowe risotto - Krok 1

Krok 2

Następnie dodaj pomidory i duś kolejne dwie minuty.

Pomidorowe risotto - Krok 2

Krok 3

Wsyp ryż na patelnię do warzyw.

Pomidorowe risotto - Krok 3

Krok 4

Do gorącej, niepełnej szklanki wody dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr.

Pomidorowe risotto - Krok 4

Krok 5

Zalej wodą składniki na patelni, tak by przykryć ryż. Całość pozostaw na ogniu około 15 minut. Podaj risotto, gdy ryż wchłonie wodę. Przed podaniem posyp świeżo startym parmezanem

Pomidorowe risotto - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • ania jot

    ania jot , 07.12.2017

    proste i pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pomidorowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pomidorowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pomidorowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pomidorowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pomidorowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pomidorowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pomidorowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pomidorowe risotto - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pomidorowe risottoPomidorowe risotto

Inspirację do przyrządzenia pysznego, a jednocześnie prostego obiadu, znajdziesz w przepisach kuchni włoskiej. Wystarczy, że zaopatrzysz się w kilka dojrzałych świeżych pomidorów, które są głównym składnikiem risotto z tego przepisu i możesz rozpocząć gotowanie. Sparz pomidory we wrzątku i obierz je ze skórki, a następnie pokrój w kostkę. Wyrazistego, lekko pikantnego smaku nada potrawie cebula, którą należy dość drobno posiekać i zeszklić na oliwie z oliwek. Następnie dodaj pomidory, a po chwili wsyp ryż. Koniecznie użyj przeznaczonej do risotto odmiany arborio – ma krótsze, bardziej okrągłe ziarenka, które po ugotowaniu są półtwarde w środku, a miękkie na zewnątrz. Całość zalej bulionem przygotowanym na bazie kostki rosołowej i duś bez przykrycia, aż ryż będzie miękki. W razie potrzeby systematycznie dolewaj po łyżce wywaru. Risotto podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu, posypane startym parmezanem. Do dekoracji użyj listków świeżej bazylii. Przekonaj się, jakie to łatwe i przygotuj pomidorowe risotto.