
Składniki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
100 mililitrów
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
2 sztuki
250 gramów
200 gramów
250 gramów
500 mililitrów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę i czosnek posiekaj. Grzyby pokrój w plastry.
Krok 2
Na patelni rozpuść masło, podduś na nim rozdrobnione składniki.
Krok 3
Gdy cebula zmięknie dodaj ryż i wymieszaj go z pozostałymi składnikami.
Krok 4
Gdy lekko się zeszkli, dolej wino i podgrzewaj do czasu, gdy w połowie odparuje.
Krok 5
Od tego momentu dolewaj porcjami wywar i często mieszaj. Ryż jest miękki po około 20 minutach.
Krok 6
Dodaj szyjki rakowe, ser mascarpone, parmezan i posiekana natkę pietruszki. Całość starannie wymieszaj, podawaj ciepłe.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej