Risotto z pomidorami z puszki – z parmezanem | Przepisy.pl pixel

Risotto z pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

heart
349 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

231 osób wydrukowało

Pobierz pdf

459 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

6 łyżek

1 sztuka

750 mililitrów

90 mililitrów

500 gramów

30 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj drobno cebulę. W dużym garnku stop cztery łyżki masła, wrzuć cebulę i zeszklij. Przygotuj bulion z kostki Rosołu z kury Knorr i 750 mililitrów wody.

Risotto z pomidorami - Krok 1

Krok 2

Do cebuli dodaj ryż, wymieszaj i podsmaż chwilę.

Risotto z pomidorami - Krok 2

Krok 3

Ryż z cebulą zalej winem i gotuj mieszając, póki wino nie odparuje.

Risotto z pomidorami - Krok 3

Krok 4

Dodaj rozgniecione pomidory z puszki, wymieszaj i pogotuj chwilę.

Risotto z pomidorami - Krok 4

Krok 5

Do garnka zacznij dodawać wrzący bulion. Dolewaj po łyżce wazowej i mieszaj do wchłonięcia. Kiedy ryż będzie już miękki, przestań dodawać bulion. Zdejmij garnek z ognia.

Risotto z pomidorami - Krok 5

Krok 6

Dodaj pozostałe masło i starty parmezan. Wymieszaj i pozostaw przez minutę pod przykryciem. Dopraw czarnym pieprzem i udekoruj liśćmi bazylii.

Risotto z pomidorami - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Viola Krześniak

    Viola Krześniak , 07.07.2015

    bardzo pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z pomidoramiRisotto z pomidorami

Potrawę można przyrządzić na wiele sposobów i wzbogacić różnymi dodatkami – w wersji z tego przepisu będą to pomidory oraz wytrawne martini. Przygotowanie risotto z pomidorami rozpocznij od podsmażenia na rozgrzanym tłuszczu drobno posiekanej cebuli. Następnie dodaj ryż i krótko podsmażaj. Zalej martini i gotuj na małym ogniu, aż alkohol odparuje. Do garnka przełóż lekko rozgniecione widelcem pomidory z puszki. Na bazie drobiowej kostki rosołowej przygotuj bulion i stopniowo dodawaj go do gotującego się risotto. Co dalej? Tego dowiesz się z naszej przepisu na szykowne risotto z pomidorami.

Dla kogo? Danie idealne dla osób, które chcą zgłębiać tajniki włoskiej kuchni. Zależy ci na podaniu ryżu z pomidorami w naprawdę nietuzinkowej formie? Dzięki tej recepturze to możliwe!

Na jaką okazję? Chociaż włoskie risotto z papryką i pomidorami jest bardzo prostym daniem, z powodzeniem podasz je na wykwintny obiad lub kolację. Goście będą pod wrażeniem twoich umiejętności kulinarnych!

Czy wiesz, że? Do zrobienia risotto z pomidorami z puszki, użyj ryżu arborio, który dzięki dużej zawartości skrobi doskonale nadaje się do tego dania. Gdy ryż wchłonie porcję wywaru, za pomocą chochli dolewaj następną. Czynność powtarzaj do momentu, aż ryż będzie miękki.

Dla urozmaicenia: Garnek zdejmij z ognia, a do ryżu z pomidorami wsyp starty parmezan. Przekonaj się, jak łatwo przyrządzić risotto z pomidorami. Włoską potrawę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną liśćmi bazylii. Jeśli masz ochotę na drobny eksperyment, przygotuj risotto z pomidorami i papryką. Też będzie wyśmienite!