Risotto z kurczakiem, papryką i selerem naciowym
średnie
30 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
2 sztuki
4 sztuki
400 gramów
1 szklanka
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Zanurzamy w marynacie do kurczaka Knorr (przygotowanej wg instrukcji na opakowaniu) na przynajmniej godzinę.
Krok 2
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wsypujemy ryż. Gotujemy mieszając przez minutę. Wlewamy wino. Kiedy alkohol odparuje partiami dodajemy bulion. Gdy ryż będzie szklisty (mniej więcej w połowie gotowania) dodajemy do niego pokrojone w kostkę paprykę i selera naciowego. Mieszamy i gotujemy dalej. W tym samym czasie podsmażamy cebulę, kurczaka i pokrojone w plastry grzyby. Kiedy z mieszanki odparuje woda, dodajemy ją do risotta. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Risotto z kurczakiem, papryką i selerem naciowym
Risotto to potrawa, która ze względu na sposób przygotowania charakteryzuje się wyjątkowym aromatem. W wersji z kurczakiem, papryką i selerem naciowym oraz grzybami portobello (brunatna odmiana pieczarki) jest bardzo smaczna oraz kremowa. Chcąc ją przyrządzić, należy pamiętać o czasie potrzebnym na zamarynowanie mięsa, trzeba więc zaplanować gotowanie nieco wcześniej. Następnym ważnym elementem jest przygotowanie ryżu z dodatkami tak, aby nie zrobił się zbyt kleisty, ale zyskał aksamitną konsystencję. Żeby to osiągnąć, wystarczy przy mieszaniu dania odpowiednio często podlewać je bulionem, kiedy zbyt wiele płynu odparuje z potrawy w czasie gotowania. Risotto świetnie smakuje podane z grillowaną bagietką. Możesz je też posypać odrobiną ulubionego sera, np. grana padano. Do dekoracji wykorzystaj karbowaną sałatę, liście pietruszki i pokrojoną w paski paprykę. Tak przygotowane danie sprawdzi się nie tylko jako obiad, ale także i pyszna kolacja. Możesz podgrzać całość następnego dnia – będzie równie smaczna. Sprawdź to, przyrządzając ryż z dodatkami według naszego przepisu!