Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
298 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

121 osób wydrukowało

Pobierz pdf

203 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

350 gramów

6 łyżek

1 sztuka

1 sztuka

750 mililitrów

90 mililitrów

350 gramów

2 łyżki

100 gramów

1 szczypta

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj wywar z wody i Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Pokrój w plasterki pory. Stop 4 łyżki masła, dodaj pory i smaż do miękkości. Odłóż połowę, jak będą jeszcze zielone. Wlej połowę bulionu i gotuj pory do rozpadnięcia.

Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem  - Krok 1

Krok 2

Zmiksuj pory.

Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem  - Krok 2

Krok 3

Posiekaj drobno szalotkę. W dużym garnku podgrzej oliwę, dodaj szalotkę i zeszklij. Wsyp ryż, wymieszaj i smaż około 2 minut. Wlej martini i gotuj do wchłonięcia.

Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem  - Krok 3

Krok 4

Dodaj zmiksowane pory wymieszaj.

Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem  - Krok 4

Krok 5

Następnie wlej pół szklanki bulionu, gotuj do wchłonięcia. Kiedy ryż będzie już miękki, przestań dodawać bulion. Dodaj otartą skórkę z cytryny, starty parmezan i resztę porów jeśli zostały. Wymieszaj, zdejmij garnek z ognia i pozostaw przez minutę pod przykryciem.

Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem  - Krok 5

Krok 6

Pokrój pieczarki w cienkie plastry i podsmaż na reszcie masła.

Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem  - Krok 6

Krok 7

Risotto wyłóż na ciepłe talerze i udekoruj smażonymi pieczarkami, gałązkami rozmarynu oraz skórką z cytryny.

2

Opinie o przepisie

  • A

    A , 02.04.2023

    Ile gramów pora?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem

Przygotuj wywar z wody i Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Pokrój w plasterki pory. Stop 4 łyżki masła, dodaj pory i smaż do miękkości. Odłóż połowę, jak będą jeszcze zielone. Wlej połowę bulionu i gotuj pory do rozpadnięcia.