Risotto z grzybami (kurki, prawdziwki, maślaki) i kurczakiem
łatwe
1065 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
100 gramów
100 gramów
100 gramów
100 gramów
200 gramów
5 sztuk
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
300 gramów
200 mililitrów
100 gramów
100 mililitrów
100 gramów
100 gramów
50 mililitrów
50 mililitrów
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
2 kostki Bulionu grzybowego Knorr zagotuj z litrem wody, odstaw na bok.

Krok 2
Orzeszki piniowe obsmaż na patelni bez tłuszczu na złoty kolor

Krok 3
Grzyby oczyść, umyj. pokrój na mniejsze kawałki. Cebule pokrój w ćwiartki.

Krok 4
W płaskim garnku o szerokim dnie rozgrzej oliwę, podsmaż na niej pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, przełóż ją na bok. Na tej samej oliwie podsmaż szalotki i grzyby, dodaj rozgniecione ząbki czosnku, całość zalej winem i gotuj, aż wino zupełnie odparuje. W tym czasie posiekaj zioła, dodaj je do grzybów, dodaj również na powrót pierś z kurczaka.

Krok 5
Dodaj ryż i gotuj dolewając co jakiś czas bulion grzybowy – gotuj go tak długo, aż ziarenka będą miękkie, dodaj wtedy masło i śmietanę, wymieszaj i gotuj jeszcze pięć minut, po czym dodaj parmezan.

Krok 6
Risotto powinno być lekko płynne, serwując polej je kilkoma kroplami oliwy truflowej po wierzchu i posyp orzeszkami pinii.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Risotto z grzybami (kurki, prawdziwki, maślaki) i kurczakiem
Świeże leśne grzyby – kurki, prawdziwki oraz maślaki – znakomicie sprawdzą się jako dodatek do risotto z kurczakiem. Warto je przygotować szczególnie jesienią, gdy możesz wybrać się do lasu na grzybobranie. Jeśli jednak chcesz przyrządzić tę potrawę o innej porze roku, nic straconego – zastąp świeże grzyby mrożonymi. Najpierw oczyść je i posiekaj na mniejsze kawałki, a szalotki podziel na ćwiartki. Filet z piersi kurczaka pokrój w kostkę, podsmaż na rozgrzanej oliwie i przełóż na talerz, a w tym samym garnku umieść cebulę oraz grzyby. Danie nabierze wyrazistego smaku, jeśli dodasz do niego czosnek, wino oraz świeże zioła, takie jak: szałwia, rozmaryn i tymianek. Do garnka wsyp przeznaczony do risotto ryż arborio i podczas gotowania cały czas podlewaj go wywarem przyrządzonym na bazie grzybowej kostki bulionowej. Na koniec dodaj śmietanę oraz parmezan, które sprawią, że potrawa będzie miała kremową konsystencję. Risotto podawaj posypane prażonymi orzeszkami piniowymi i skropione oliwą truflową.