Risotto pomidorowe z kiełbaskami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto pomidorowe z kiełbaskami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
69 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

67 osób wydrukowało

Pobierz pdf

84 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

4 sztuki

1 sztuka

300 gramów

1 sztuka

100 mililitrów

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w drobną kostkę, a następnie połowę zeszklij na margarynie w rondlu.

Krok 2

Do rondla wsyp ryż i dokładnie wymieszaj z cebulą. Dodaj również koncentrat, wymieszaj, a następnie wlej wino i je odparuj.

Krok 3

Ryż zalej wodą w stosunku: 1 objętość ryżu do 1,5 objętości wody. Dodaj pół bulionetki i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu wchłonięcia przez ryż całego płynu.

Krok 4

Rondel zdejmij z ognia, przykryj szczelnie i pozostaw jeszcze na kilka minut.

Krok 5

Na rozgrzanej oliwie przesmaż drugą część cebuli oraz kiełbaski. Dodaj pomidory wraz sosem i pozostałą bulionetkę Knorr. Gotuj kilka minut na małym ogniu.

Krok 6

Gotowe risotto wyłóż na talerze. Na wierzch każdej porcji nałóż po łyżce pomidorowego sosu z kiełbaskami. Danie udekoruj listkami świeżych ziół i posyp serem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto pomidorowe z kiełbaskami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto pomidorowe z kiełbaskami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto pomidorowe z kiełbaskami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto pomidorowe z kiełbaskami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto pomidorowe z kiełbaskami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto pomidorowe z kiełbaskami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto pomidorowe z kiełbaskami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto pomidorowe z kiełbaskami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej