
Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
1 litr
30 gramów
150 mililitrów
150 gramów
1 szczypta
2 łyżki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na rozgrzanej patelni z olejem i margaryną zeszklij posiekaną cebulę, czosnek i seler.

Krok 2
Kiedy warzywa zmiękną, dodaj suchy ryż i mieszaj go na patelni przez minutę. Następnie dodaj wino i poczekaj, aż odparuje.

Krok 3
Teraz wlej 1 l wody i dodaj kostkę Knorr. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj około 15 minut na wolnym ogniu.

Krok 4
Gdy ryż zrobi się miękki, wlej 100 ml śmietanki.

Krok 5
Następnie dodaj ser. Wymieszaj i natychmiast podawaj. Na końcu posyp całość świeżo mielonym pieprzem. Risotto będzie smaczniejsze, jeśli użyjesz parmezanu zamiast zwykłego sera. Pamiętaj również, aby je podać od razu po przygotowaniu.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Risotto
Ten włoski przysmak podbił serca smakoszy na całym świecie. Pełne smaku, kremowe risotto można przyrządzić na tak wiele sposobów, że często trudno zdecydować, który z nich smakuje najlepiej. Mimo ogromnej swobody w wyborze dodatków do tego dania, najwięcej zwolenników ma klasyczne risotto po mediolańsku, a więc pozbawione zbędnych składników. Prostota broni się sama – odpowiednio przyrządzony ryż w gęstym i aromatycznym sosie śmietanowym z dodatkiem słonego parmezanu, a wszystko oprószone świeżo mielonym czarnym pieprzem. Gotując ryż, najpierw przesmaż go na oliwie, a potem dodaj do niego białe wino i małymi porcjami – wlewaj esencjonalny bulion. Po około kwadransie powolnego duszenia i odparowania płynu arborio stanie się miękki, a ty będziesz mogła dodać śmietankę i starty parmezan. Możesz nieco podkręcić smak risotto, dodając do niego seler naciowy. Razem z czosnkiem i cebulą stworzy idealną kompozycję smaków. Gotowe risotto podawaj od razu po przygotowaniu. Smacznego!