
Składniki
350 gramów
1 pęczek
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
5 sztuk
4 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Botwinkę umyj, odkrój buraczki, obierz je i pokrój na plasterki. Łodygi botwinki pokrój na kawałki, a liście w paski. Cebulę posiekaj. Do garnka o grubym dnie wlej oliwę, dodaj pokrojoną cebulę, buraczki i łodygi botwinki. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.
Krok 2
Dodaj ryż i smaż jeszcze przez minutę, często mieszając. Dodaj liście botwinki (ja dałam tylko połowę) i zalej łyżką wazową bulionu, przygotowanego z kostki Knorr i 1 litra wrzącej wody. Gotuj na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Kiedy ryż wchłonie płyn, dolej kolejną porcję bulionu. Nadal gotuj, czasem mieszając. Cały proces dolewania bulionu i gotowania risotta powinien trwać około 20 minut.
Krok 3
Kiedy ryż będzie już miękki, wyłącz palnik, dodaj masło i jogurt i wymieszaj. Podawaj z rzodkiewkami pokrojonymi w kostkę i wymieszanymi z serkiem wiejskim.

Dobra rada:
Botwinka nie musi kojarzyć się wyłącznie z zupami – spróbuj sałatek z jej dodatkiem!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej