Łosoś ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi | Przepisy.pl pixel

Zapiekany łosoś z pomidorkami i szpinakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

27

heart
193 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

310 osób wydrukowało

Pobierz pdf

573 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

200 gramów

3 łyżki

1 sztuka

3 sztuki

150 gramów

40 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łososia podziel na plastry grubości ok 1-2cm. Naczynie żaroodporne wysmaruj lekko oliwą, połóż na dnie rybę, skrop ponownie oliwą i posyp lekko przyprawą Knorr.

Zapiekany łosoś z pomidorkami i szpinakiem  - Krok 1

Krok 2

Szpinak umyj, a pomidorki przekrój na pół. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę.

Zapiekany łosoś z pomidorkami i szpinakiem  - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę. Podsmaż cebulę, czosnek, następnie szpinak i pomidory. Smaż kilka minut i dopraw przyprawą Knorr.

Zapiekany łosoś z pomidorkami i szpinakiem  - Krok 3

Krok 4

Teraz zakryj łososia pomidorami z szpinakiem i całość zapiekaj przez 20 minut w 180 stopniach.

Zapiekany łosoś z pomidorkami i szpinakiem  - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Zapiekanego łososia możesz również posypać serem np. mozzarellą lub parmezanem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekany łosoś z pomidorkami i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekany łosoś z pomidorkami i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekany łosoś z pomidorkami i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekany łosoś z pomidorkami i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekany łosoś z pomidorkami i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekany łosoś z pomidorkami i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekany łosoś z pomidorkami i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekany łosoś z pomidorkami i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Suflet ze szpinakiem
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekany łosoś z pomidorkami i szpinakiem Zapiekany łosoś z pomidorkami i szpinakiem

Codzienne gotowanie wymaga nie lada kreatywności w konstruowaniu zróżnicowanego menu, które przypadnie do gustu wszystkim członkom rodziny. Jeśli chcecie serwować wyjątkowe dania, na kulinarny warsztat weźcie zapiekanki. Możecie dobierać ulubione składniki, które po chwili spędzonej w piekarniku stworzą pyszną potrawę. Zacznijcie od naszego przepisu na zapiekanego łososia z pomidorkami i szpinakiem. Nie tylko pięknie wygląda, ale przede wszystkim wyjątkowo smakuje!

Dla kogo?

Dla smakoszy ryb oraz osób, które szukają ciekawej alternatywy dla tradycyjnych propozycji obiadowych.

Na jaką okazję?

Zapiekany łosoś z pomidorkami idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe lub kolacja. Może być także elementem menu imprezowego. Gwarantujemy, że potrawa zniknie w mgnieniu oka ze stołu.

Czy wiesz, że?

Łosoś jest jedną z najpopularniejszych ryb serwowanych na polskich stołach. A ty – lubisz dania z łososiem?

Dla urozmaicenia:

Smak zapiekanego łososia podkreśli starty parmezan lub mozzarella, którymi posypcie rybę.