Aromatyczna zupa krem z batatów z curry - VIDEO
łatwe
1270 osób zapisało
Składniki
3 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 sztuka
2 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
6 łyżek
1 pęczek
25 mililitrów
1 łyżeczka
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bataty obierz ze skóry i pokrój w grubą kostkę. Cebulę oraz paprykę również pokrój w kostkę a czosnek posiekaj.

Krok 2
W garnku rozgrzej olej, przesmaż czosnek, cebulę oraz paprykę, następnie dodaj pastę oraz przyprawę curry. Smaż 2-3 minuty, następnie dodaj bataty i smaż kolejne 2 minuty.

Krok 3
Do garnka wlej 1 litr wody, dodaj kostkę Knorr i zagotuj. Zupę gotuj do momentu, gdy bataty będą już miękkie.

Krok 4
Następnie przelej zawartość garnka do kielicha blendera i zmiksuj na gładki krem. Powstałą zupę dopraw do smaku pieprzem Cayenne.

Krok 5
W miseczce wymieszaj jogurt z sokiem z cytryny oraz pokrojoną drobno kolendrą. Zupę nalej do miseczek, wierzch każdej porcji udekoruj jogurtem i podawaj – oczywiście z podpieczonym, chrupiącym kawałkiem Pity.


Dobra rada:
Jeśli lubisz owoce morza, możesz przygotować taką zupę np. z krewetkami lub kawałkami ryby. Dodaj wtedy również kawałek trawy cytrynowej a zupa nabierze zupełnie innego aromatu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Aromatyczna zupa krem z batatów z curry - VIDEO
Zupa krem z batatów o mocnym aromacie to doskonała propozycja na pierwsze danie obiadowe. Oprócz ziemniaków, do jej przygotowania potrzebujesz m.in. pasty curry, cebuli, czerwonej papryki oraz soku z cytryny. Nie czekaj i już teraz rozpocznij kulinarne działania. Czeka Cię prawdziwa uczta smaków, podczas której zupa krem z batatów i papryki zwróci uwagę wszystkich.
Dla kogo?
Dla każdego fana warzyw! W naszej recepturze znajdziesz bataty, cebulę i paprykę. Połączenie tych produktów daje najlepsze rezultaty, o czym wkrótce się przekonasz. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj tę aromatyczną potrawę. Bataty zupa krem urozmaici Twoje menu!
Na jaką okazję?
Codzienny obiad to idealna okazja do zaserwowania naszej receptury. Krem z batatów pojawi się na Twoim talerzu w 45 minut. Aby potrawa zachwycała aromatem, dodaj do niej przyprawy, m.in. kmin rzymski, mieloną kolendrę czy ostrą paprykę. Tak przyrządzony krem z batatów przepis nie będzie miał konkurencji.
Czy wiesz, że?
Wszystkie warzywa oraz pastę i przyprawę curry smaż przez kilka minut na rozgrzanym oleju. Następnie zalej całość litrem wody i zagotuj. Pamiętaj, by zupę gotować do momentu, aż ziemniaki staną się miękkie. By podkreślić smak potrawy, koniecznie dopraw ją pieprzem cayenne.
Dla urozmaicenia:
Zupa krem z batatów dobrze smakuje z chrupiącymi grzankami, podpieczonym kawałkiem pity, kawałkami ugotowanych warzyw, a nawet z posypką wykonaną na bazie uprażonych płatków migdałowych. Aby danie apetycznie prezentowało się na stole, udekoruj je na koniec kleksem jogurtu.