Zupa brokułowo-szpinakowa - krem: przepis | Przepisy.pl pixel

Zupa szpinakowa z brokułem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

61 osób wydrukowało

Pobierz pdf

107 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 sztuki

100 gramów

60 gramów

90 gramów

110 gramów

2 sztuki

150 gramów

1200 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuł podziel na mniejsze różyczki. Odłóż kilka do dekoracji. Pozostałe warzywa obierz i pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj.

Krok 2

W dużym rondlu podgrzej olej i zacznij smażyć wszystkie warzywa oprócz brokułu.

Krok 3

Następnie wlej wodę, dodaj dwie kostki Knorr i gotuj 15 minut na małym ogniu.

Krok 4

Teraz dodaj brokuł, gotuj jeszcze 1 minutę, dodaj szpinak i całość zdejmij z ognia i zmiksuj dokładnie blenderem ręcznym.

Krok 5

Odłożone wcześniej różyczki brokułu zblanszuj we wrzątku i wystudź w zimnej wodzie. Zupę podawaj udekorowaną różyczkami.

przepisy.pl

Dobra rada:

W taki sam sposób możesz przygotować krem z zielonego groszku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa szpinakowa z brokułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa szpinakowa z brokułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa szpinakowa z brokułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa szpinakowa z brokułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa szpinakowa z brokułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa szpinakowa z brokułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa szpinakowa z brokułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa szpinakowa z brokułem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa szpinakowa z brokułemZupa szpinakowa z brokułem

Zupa jarzynowa w formie apetycznego zielonego kremu to coś dużo więcej niż tylko obowiązkowe pierwsze danie podczas codziennego obiadu. Udekorowana kuszącymi różyczkami brokułów zupa szpinakowa prezentuje się naprawdę pierwszorzędnie. Twoi domownicy, nawet najbardziej wybredni, ją pokochają!

Dla kogo?

Zupa to jeden z najlepszych sposobów na przemycenie większej ilości warzyw do codziennych posiłków. Nie jesteś fanem surowej zieleniny? W zupie szpinakowej krem z brokułami nawet jej nie zauważysz, za to powoli zaczniesz przekonywać się do tego rodzaju smaków.

Na jaką okazję?

Na co dzień i od święta. Nie bez przyczyny polecamy zostawić kilka brokułowych różyczek. To najlepsza dekoracja dania, dzięki której zupa krem ze szpinakiem nabiera szyku. Nie miej oporów przed serwowaniem jej podczas uroczystej kolacji.

Czy wiesz, że?

Blanszowanie, które wykorzystujemy w naszym przepisie na zupę szpinakową z brokułem, polega na poddawaniu produktów spożywczych działaniu wysokiej temperatury wrzątku, ale tylko przez chwilę. Następnie warzywa należy schłodzić lodowatą wodą.

Dla urozmaicenia:

Do kremowych zup takich jak nasza zupa szpinakowa z brokułem pasują ziołowe grzanki albo groszek ptysiowy.