Zupa curry z ziemniakami - tajska: azjatycka | Przepisy.pl pixel

Tajska zupa curry ze słodkich ziemniaków - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

heart
483 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

551 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1094 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

10 gramów

2 łyżki

30 gramów

300 gramów

200 gramów

150 gramów

400 mililitrów

1 sztuka

80 mililitrów

opcjonalnie:

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę oraz czosnek pokrój w kostkę i podsmaż w garnku na ciepłym oleju.

Krok 2

Dodaj pastę curry oraz imbir. Smaż jeszcze chwilę.

Krok 3

Ziemniaki oraz marchew obierz, pokrój na plastry i dodaj go garnka.

Krok 4

Wlej 500 ml ciepłej wody, mleko kokosowe i dodaj kostkę Bulion na włoszczyźnie Knorr.

Krok 5

Wsyp soczewicę i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut, aż soczewica i słodkie ziemniaki będą miękkie.

Krok 6

Zmiksuj zupę na gładki krem. Podawaj z listkami świeżej kolendry.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli uważasz, że zupa jest zbyt ciężka lub pikantna, możesz podać ją z łyżką gęstego jogurtu.

4

Opinie o przepisie

  • Sylwia

    Sylwia , 09.11.2022

    Zupka pyszna . Mąż chce ją jeść przynajmniej raz w tygodniu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Orzechowska

    Justyna Orzechowska , 27.01.2021

    moje smaki ;) bardzo dobre, szybko się robi, dodałam 100ml więcej wody , bo wychodziła bardzo gęsta;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Nowak

    Ania Nowak , 23.09.2019

    Przepyszna :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Xpompa dominikX

    Xpompa dominikX , 20.05.2019

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tajska zupa curry ze słodkich ziemniaków - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tajska zupa curry ze słodkich ziemniaków - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tajska zupa curry ze słodkich ziemniaków - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tajska zupa curry ze słodkich ziemniaków - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tajska zupa curry ze słodkich ziemniaków - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tajska zupa curry ze słodkich ziemniaków - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tajska zupa curry ze słodkich ziemniaków - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tajska zupa curry ze słodkich ziemniaków - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tajska zupa curry ze słodkich ziemniaków - VIDEOTajska zupa curry ze słodkich ziemniaków - VIDEO

Czas na podróż do Azji! Co powiesz na wycieczkę do źródeł kuchni tajskiej? Już dziś poznaj niesłychane bogactwo składników i przypraw z tego zakątka świata. Sięgnij po przepis na tajską zupę curry ze słodkich ziemniaków i poczuj orientalny klimat!

Dla kogo? Tajska zupa curry ze słodkich ziemniaków to propozycja dla miłośników nowych smaków z odległych zakątków świata. Jej aromat przeniesie Cię myślami do dalekiej Azji.

Na jaką okazję? To świetna alternatywa dla typowych polskich zup. Warto odejść czasem od tradycyjnego menu i zaserwować domownikom prawdziwie egzotyczne danie. A może zaprosisz przyjaciół na rozgrzewającą tajską zupę?

Dla urozmaicenia: Jeśli uważasz, że zupa jest zbyt pikantna, w celu złagodzenia smaku dodaj do niej łyżkę jogurtu.

Czy wiesz, że? Kuchnia tajska kształtowała się pod wpływem kuchni chińskiej i hinduskiej, jednak największy wpływ wywarło na nią zamiłowanie Tajów do poszukiwania zupełnie nowych połączeń smakowych. Jej istotą jest łączenie smaków: kwaśnych, słodkich, słonych, ostrych, a nawet gorzkich. To prawdziwe przeżycie kulinarne!