Tajska zupa curry ze słodkich ziemniaków - VIDEO
łatwe
1094 osoby zapisały
Składniki
150 gramów
10 gramów
2 łyżki
30 gramów
300 gramów
200 gramów
150 gramów
400 mililitrów
1 sztuka
80 mililitrów
opcjonalnie:
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę oraz czosnek pokrój w kostkę i podsmaż w garnku na ciepłym oleju.
Krok 2
Dodaj pastę curry oraz imbir. Smaż jeszcze chwilę.
Krok 3
Ziemniaki oraz marchew obierz, pokrój na plastry i dodaj go garnka.
Krok 4
Wlej 500 ml ciepłej wody, mleko kokosowe i dodaj kostkę Bulion na włoszczyźnie Knorr.
Krok 5
Wsyp soczewicę i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut, aż soczewica i słodkie ziemniaki będą miękkie.
Krok 6
Zmiksuj zupę na gładki krem. Podawaj z listkami świeżej kolendry.

Dobra rada:
Jeśli uważasz, że zupa jest zbyt ciężka lub pikantna, możesz podać ją z łyżką gęstego jogurtu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tajska zupa curry ze słodkich ziemniaków - VIDEO
Czas na podróż do Azji! Co powiesz na wycieczkę do źródeł kuchni tajskiej? Już dziś poznaj niesłychane bogactwo składników i przypraw z tego zakątka świata. Sięgnij po przepis na tajską zupę curry ze słodkich ziemniaków i poczuj orientalny klimat!
Dla kogo? Tajska zupa curry ze słodkich ziemniaków to propozycja dla miłośników nowych smaków z odległych zakątków świata. Jej aromat przeniesie Cię myślami do dalekiej Azji.
Na jaką okazję? To świetna alternatywa dla typowych polskich zup. Warto odejść czasem od tradycyjnego menu i zaserwować domownikom prawdziwie egzotyczne danie. A może zaprosisz przyjaciół na rozgrzewającą tajską zupę?
Dla urozmaicenia: Jeśli uważasz, że zupa jest zbyt pikantna, w celu złagodzenia smaku dodaj do niej łyżkę jogurtu.
Czy wiesz, że? Kuchnia tajska kształtowała się pod wpływem kuchni chińskiej i hinduskiej, jednak największy wpływ wywarło na nią zamiłowanie Tajów do poszukiwania zupełnie nowych połączeń smakowych. Jej istotą jest łączenie smaków: kwaśnych, słodkich, słonych, ostrych, a nawet gorzkich. To prawdziwe przeżycie kulinarne!