
Składniki
1 litr
1 szczypta
1 sztuka
1 łyżka
2 łyżki
2 sztuki
200 gramów
600 gramów
500 mililitrów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kalafiora oczyść, opłucz, podziel na małe różyczki, a następnie zalej wrzątkiem i ugotuj.

Krok 2
Dodaj kostkę Knorr i ugotuj.

Krok 3
Pieczarki oczyść, opłucz, pokrój w plastry i usmaż na rozgrzanej oliwie.

Krok 4
Mleko zagotuj w rondelku i dodaj wraz z pieczarkami do zupy.

Krok 5
Gdy kalafior będzie miękki dopraw zupę pieprzem i sokiem z cytryny. Żółtka wymieszaj z posiekaną natką pietruszki i niewielką ilością zupy. Następnie wlej całość do zupy, energicznie wymieszaj i podgrzewaj aż zupa zgęstnieje lecz nie może się zagotować.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa kalafiorowa po belwedersku
Zupa kalafiorowa po belwedersku to smaczna i elegancka potrawa, doskonała na domowe przyjęcia i uroczyste spotkania. Jej wielką zaletą jest też prostota i łatwość wykonana. Przygotujesz ją szybko z zaledwie kilku składników, m.in. mleka, soku z cytryny, pieczarek, żółtek jaj. To jak, kiedy kalafiorowa po belwedersku pojawi się w Twoim menu?
Dla kogo?
Każdy fan warzywnych potraw powinien spróbować tego przepisu. Zupa po belwedersku to danie, w którym aromat gra pierwsze skrzypce! Zacznij przygotowania, a momentalnie w kuchni pojawi się całe grono smakoszy. Niech zupa belwederska zachwyci Cię walorami.
Na jaką okazję?
Zaserwuj naszą propozycję na codzienny obiad dla domowników. Zupa kalafiorowa po belwedersku to klasyka, która zawsze dobrze się sprawdza. Ze względu na delikatny smak tej potrawy możesz również serwować ją dla gości. Zupa kalafiorowa przepis będzie również dobrą opcją na przyjęciu.
Czy wiesz, że?
Zupa kalafiorowa po belwedersku pojawi się na Twoim talerzu w godzinę. Dokładnie oczyść warzywo, opłucz i podziel na małe różyczki. Zalej je wrzątkiem i gotuj przez chwilę. Dodaj do tego kostkę drobiowo-warzywną, pieczarki oraz zagotowane mleko. Gdy kalafior będzie już miękki, dopraw zupę świeżo zmielonym pieprzem i sokiem wyciśniętym z cytryny.
Dla urozmaicenia:
Wymieszaj żółtka z posiekaną natką pietruszki i niewielką ilością zupy. Wlej do zupy, energicznie mieszając – powinna zgęstnieć, ale nie może się znów zagotować. Tak przygotowaną kalafiorową po belwedersku serwuj posypaną koperkiem lub posiekaną natką pietruszki.