Kwaśnica – przepis na najlepszą i klasyczną zupę | Przepisy.pl pixel

Kwaśnica

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

117

heart
935 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1194 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2152 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

10 dekagramów

1 sztuka

50 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka na klasyczną kwaśnicę umyj, włóż do garnka, zalej wodą, gotuj na małym ogniu.

Kwaśnica - Krok 1

Krok 2

Dodaj kostkę Knorr do gotującej się wody z mięsem.

Kwaśnica - Krok 2

Krok 3

Dodaj pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę, wrzuć ziele angielskie, liść laurowy oraz poszatkowaną kapustę. Gotuj mięso, aż będzie miękkie. Jeśli zachodzi taka potrzeba dolej wody.

Kwaśnica - Krok 3

Krok 4

Ugotowane żeberka wyjmij z wywaru i obierz z kości. Mięso włóż z powrotem do garnka.

Kwaśnica - Krok 4

Krok 5

Dodaj rozdrobniony czosnek i całość zagotuj.

Kwaśnica - Krok 5

Krok 6

Słoninę i cebulę pokrój w kostkę i stop na skwarki. Połącz je z zupą. Kwaśnicę podajemy z pieczywem lub ugotowanymi osobno ziemniakami.

Kwaśnica - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

5

Opinie o przepisie

  • wapniak

    wapniak , 04.11.2021

    Kwaśnica nie z żeberkiem a z golonką i bez kapusty za to z ziemniakami. Gotujemy golonko do miękkości wywar zaprawiamy wodą spod kapusty kiszonej, doprawiamy sporą ilością pieprzu i podajemy z gotowanymi ziemniakami.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Bączek

    Krzysztof Bączek , 11.03.2019

    ile wody ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Stefański

    Andrzej Stefański , 02.08.2016

    J/w , jestem góralem z dziada pradziada ale... jako zyjym na tym świecie pol wieku, nie słysołek jesce ło kwaśnicy z kiołbasom a juz na pewno nie z grzybami! a jarzyny to juz cysto herezyjo!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Bogacz

    Wanda Bogacz , 02.01.2016

    To już nie jest kwaśnica tylko kapuśniak. Do kwaśnicy nie dodaje się jarzyn. Przed podaniem przepisu należy sprawdzić z czego gotuje sie kwaśnicę.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kwaśnica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kwaśnica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kwaśnica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kwaśnica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kwaśnica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kwaśnica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kwaśnica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kwaśnica - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Włoski sos pomidorowy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KwaśnicaKwaśnica

Kwaśnica jest daniem polskiej kuchni góralskiej. To charakterna, kwaśna zupa przygotowywana na bazie kiszonej kapusty, mięsa (najlepiej, aby była to baranina lub żebro wieprzowe) z dodatkiem słoniny, kawałków kiełbasy i grzybów, podawana z ziemniakami albo świeżym chlebem. Niektórzy klasyczną kwaśnicę jadają tylko w podhalańskich karczmach lub górskich schroniskach. My jednak jesteśmy zdania, że tego rarytasu nie warto sobie odmawiać, nawet jeśli z górami nie jest nam szczególnie po drodze. Jak ugotować kwaśnicę, by we własnej kuchni stworzyć autentyczny smak spod samiuśkich Tater? Mamy na to sposób – najlepszy przepis na kwaśnicę!

Dla kogo?

Talerz zupy kwaśnicy zaspokoi głód i postawi na nogi, nie tylko po trudach górskich wędrówek, ale zawsze wtedy, gdy masz ochotę na wyrazisty obiad i konkretny posiłek, ponieważ najlepsza klasyczna kwaśnica jest treściwa, mocno kwaśna, oraz bardzo mięsna i tłusta.

Na jaką okazję?

Tęsknisz za widokiem górskich szczytów albo spacerami po malowniczych dolinach? Sprawdzony przepis na kwaśnicę umili czas oczekiwania na kolejną wyprawę. Z racji tego, że w zupie nie brakuje sycących składników, możesz śmiało potraktować ją jako solidny lunch albo bardzo rozgrzewającą kolację. Z zupą kwaśnicą z naszego przepisu żadne chłody nie będą ci straszne!

Czy wiesz, że?

Kwaśnicę najlepiej jest serwować co najmniej jeden dzień po ugotowaniu – dzięki temu składniki zupy mogą się „przegryźć” i danie jest jeszcze smaczniejsze. Co ciekawe, w niektórych regionach Polski, do zrobienia przepisu na zupę kwaśnicę wykorzystuje się wywar rybny.

Dla urozmaicenia:

Przepis na zupę kwaśnicę możesz nieco urozmaicić, dodając do zupy dwa kieliszki żubrówki – wówczas nabierze ona specyficznego smaku. Klasyczną kwaśnicę często podaje się z ziemniakami, które po ugotowaniu można dorzucić do talerza z zupą lub umieścić na talerzyku obok kwaśnicy.